Lääppimisestä sakkoja – myös raiskaustuomioihin haetaan kovennusta

Julkaistu:

Oikeusministeriö ehdottaa, että seksuaalinen häirintä säädetään rangaistavaksi.
Sakkoja voitaisiin tuomita esimerkiksi luvattomasta koskettelusta, painokkaasta ehdottelusta tai perusteettomasta kyselystä toisen seksielämästä.

Parisuhteessa vastaavaa toimintaa ei katsottaisi häirinnäksi. Teko olisi muutenkin rangaistava vain tahallisena.

Tarkoituksena ei ole kieltää normaalia koskettamista.

Lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt tähdentää, että kyse on yksilön seksuaalisen itsemääräämisoikeuden suojelemisesta.

– Puhutaan käpälöinnistä ja kähmimisestä. Sen täytyy kohdistua ruumiinosaan, jota yleisesti ajatellaan seksuaalisesti merkityksellisenä.

Tähän asti esimerkiksi sopimattomaksi koettua ehdottelua on saatettu selvittää epäiltynä kunnianloukkauksena. Nyt kaikki seksuaalinen häirintä siirtyisi uuden yhteisen nimikkeen alle. Lindstedt uskoo, ettei uusi pykälä olennaisesti lisäisi viranomaisten työtaakkaa. Häirinnässä kyse olisi vuosittain ehkä kymmenistä tai sadoista jutuista.

– Tässä on ajateltu, ettei tuomittaisi pelkästään sen mukaan, miten yksittäinen ihminen on kokenut, vaan siten oliko keskimääräiskansalaisella syytä katsoa itsemääräämisoikeutensa tulleen loukatuksi.

Yhä useampi raiskaaja vankilaanOikeusministeriö ehdottaa tiukennuksia myös vakavampiin seksuaalirikoksiin. Esimerkiksi kaikenlainen pakottaminen sukupuoliyhteyteen tulkittaisiin raiskaukseksi. Seksuaalirikoksista vain aikuiseen kohdistunut häirintä olisi asianomistajarikos.

Raiskauksen rangaistusasteikko on tarkoitus muuttaa kolmiportaiseksi. Arviointiin vaikuttaisi muun muassa käytetyn väkivallan tai uhkan määrä. Lievimmissä tapauksissa tuomio olisi neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Astetta vakavammissa raiskauksissa vähimmäisrangaistus olisi yksi vuosi ja enimmäisrangaistus kuusi vuotta. Törkeissä raiskauksissa seuraamus olisi kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta. Alle 18-vuotiaan raiskaus katsottaisiin aina törkeäksi.

Ministeriö arvioi, että raiskauspykälien muutokset lisäävät vankimäärää ja kasvattavat vankeinhoidon kuluja noin 800 000 euroa vuodessa.

Lakimuutos on nyt lausuntokierroksella. Esitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyllä.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt