Kap Verde: Ei niin vihreä niemi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kap Verde: Ei niin vihreä niemi

- Katsopa, iso aavikkosaari keskellä Atlanttia, vieruskaveri havainnoi, kun kone kaartaa kohti Kap Verden saaria.

22.8.2007 10:35

Ei voi olla totta, tämä laskeutuu sinne!

Totta se on - Salin saari on ylhäältä katsoen kuin Sahara pienoiskoossa. Kun tullaan alemmaksi, alkaa tarkentua taloja ja moottoritie. Yhtään vihreämmäksi saari ei kyllä muutu.

Mielikuvissa Kap Verde on kuin Afrikan tähti itse, kuulostaa eksoottiselta ja tarkoittaakin vihreää niemeä. Niinpä totuus on kirjaimellisesti karu.

Lomakaupunki Santa Mariaa, kuten koko saarta, ympäröivät ihanat hiekkarannat. Sisemmällä maisemaa pilaavat kymmenet nostokurjet ja puolivalmiit talot. Tulee ajatus Gran Canariasta 1960-luvulla: varmaan sielläkin näytti juuri tuollaiselta rakennusbuumin aikana. Hiekkaa, merta ja nostureita.

Seitsemään vuoteen ei ole juuri satanut. Vettä tulee vain vajaat sata milliä vuodessa. Ilmastonmuutoksesta se johtuu, oppaamme Alex suree.

Hän näyttää vakuudeksi vuosien takaista valokuvaa saaren keskiosasta, jossa puut kasvavat ja ruoho viheriöi. Samassa paikassa näkyy nyt aivan selvä kangastus, josta on muotoutunut turistinähtävyys.

- Itse olen kotoisin naapurisaari São Vicenteltä, joka on paljon vihreämpi, Alex kehuu.

Hän on kuitenkin iloinen siitä, että riutunut maa on saamassa edes tekonurmea ylleen, ja povaa, että muutamassa vuodessa saari on rakennettu täyteen ja näyttää aivan toiselta. Lähelle Santa Mariaa nousee Vila Verde, tuhannen sängyn lomakylä, johon tulee kasino, kauppakeskus ja jopa kierrätyskeskus, sillä kierrätyksen kapverdeläiset hallitsevat.

Golfkenttäkin on tulossa, mutta vähiä vesivarjoa ei käytetä sen kasteluun. Viheriö kasvaa puhdistetun jäteveden avulla.

- Täällä ei ole villieläimiä, ei käärmeitä, eikä liskoja, Alex lohduttaa kivikasassa kompuroivia, ympärilleen pälyileviä matkalaisia.

Mutta merta ja tuulta riittää!

Turistien escudojen toivossa saarelle on saapunut kaupustelijoita mantereen köyhemmistä maista kuten Senegalista. Paikallisväestö on ihonväriltään vaaleampaa, joten syvänmustat maahanmuuttajat erottaa helposti.

- Anteeksi, voisitteko tulla katsomaan tuotteitani konttorilleni.

- Special price for you, pitkänhuiskea kauppamies pyytää kohteliaasti.

Vartin empimisen jälkeen kaksi suomalaisblondia uskaltautuu mukaan, koska mies vaikuttaa luotettavalta. Tietenkään ikinä ei näin pitäisi tehdä.

Sivukujalla miekkonen avaa siistin kotikonttorinsa oven. Sisällä on samanlaisia puuveistoksia, joita jokainen kaupustelija näillä main tarjoilee. Emme ole kiinnostuneita, ja mies jää katsomaan surullisin silmin jälkeemme.

Parin korttelin päästä iskee katumus: pari euroa ei meitä perikatoon vie, mutta hänelle se on iso raha. Menemme takaisin, mutta kaveri on jo häipynyt. Paha mieli jää kaivelemaan.

Kun rannalla lötköttäminen kyllästyttää, pitää ehdottomasti lähteä muille saarille. Alexin kotisaari São Vicente on rehevä ja sen pääkaupunki Mindelo viehättävä. Viehättävä on myösNeusa Monteiro, joka esittelee kotikaupunkinsa parasta antia.

- Tässä on maailmankuulun morna-laulajan Cesària Évoran kotitalo, Neusa näyttää ja nykäisee ovea turhaan. Tänään emme sinne pääse.

Katukuva on erittäin siisti, mutta katulapsia on paljon.

- He ovat ammattilaisia, ja voivat tienata jopa parikymmentä euroa päivässä. Älkää antako rahaa. Ei kannata maksaa myöskään kuvaamisesta. Kun meillä on riisiä ja kalaa, kukaan ei kuole nälkään.

Heti ensiaskelista huomaa, että täällä, São Vicentellä, on Kap Verden elämä. Vain Salilla on kansainvälinen lentokenttä, joten muilla saarilla odotetaan kiihkeästi oman kentän rakentamista. Turismi on vasta aluillaan.

- Hallitus on luvannut, että joulukuussa kenttä avataan São Vicentelle ja Boa Vistalle. Minkähän vuoden joulukuussa, Neusa hymähtää.

Paikalliset sanovat, että maassa on mañana-meininki, mutta se tarkoittaa ylihuomenna. Ehkä on sãovicenteläisten onni, ettei kenttää vielä ole.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?