Kotimaa

Näkökulma: Venäjän isku ei yllättänyt – yllätys oli Suomen reaktio!

Julkaistu:

Lauantaina piti oikein hieraista silmiään: Suomen sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi pitkän ja harvinaisen suorasanaisen tiedotteen venäjäksi keskellä viikonloppua!
Aiheena oli tietenkin suomalainen lastensuojelu, josta on jälleen kerran väännetty uutta skandaalia Venäjällä – eikä se sinänsä ollut mikään yllätys.

Kerta ei ollut myöskään ensimmäinen, kun Suomen ja Venäjän väliset lapsikiistat nousevat Venäjällä maan ykkösuutiseksi nimenomaan viikonloppuna - kun Suomen viranomaiset ovat normaalisti saavuttamattomissa. Tästä systemaattisesta ajoituksesta joku saattaisi jopa vetää johtopäätöksen, että juuri siten Venäjän lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov pyrkii varmistamaan oman viestinsä mahdollisimman esteettömän läpimenon venäläisissä tiedotusvälineissä.

Mutta tällä kertaa Suomen viranomaiset eivät nukkuneetkaan viikonlopun yli – eivätkä ylipäätään vaienneet kokonaan Venäjän syytösten edessä, kuten vielä jokin aika sitten oli tapana.

Suomen Moskovan-suurlähetystön nettisivuille ilmestyi jo lauantaina pitkä venäjänkielinen tiedote, joka alkoi poikkeuksellisen suorin sanankääntein:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

"Venäjän mediassa on esitetty väitteitä, joiden mukaan Suomen lastensuojeluviranomaiset vievät vanhemmilta lopullisesti vanhempainoikeudet ja että tällaisia päätöksiä tehdään ilman oikeudenistuntoa. Väitteet eivät pidä paikkaansa. Suomen lastensuojelulain mukaan vanhemmat eivät koskaan menetä lopullisesti vanhempainoikeuksiaan. Tällaisia päätöksiä eivät voi tehdä lastensuojeluviranomaiset, eikä myöskään tuomioistuin."

Tuorein kohu liittyy jälleen vantaalaiseen Anastasia Zavgorodnjajaan ja hänen sudanilaistaustaiseen mieheensä. Perheen neljän lapsen kohtaloa on puitu suomalais-venäläisessä julkisuudessa syyskuun lopusta lähtien.

Tällä kertaa Venäjän media tietää kertoa, että Suomen sosiaaliviranomaiset ovat nyt päättäneet ottaa lapset pois lopullisesti Zavgorodnjajalta ja antaa heidät kasvatettavaksi suomalaiseen sijaisperheeseen. Astahovin mukaan päätös on ennenkuulumaton "kyynisyydessään ja julmuudessaan", sillä Zavgorodnjajalta riistettiin myös kaikki vanhemmanoikeudet ja päätös tehtiin kaiken lisäksi ennen oikeudenkäyntiä, joka oli määrätty pidettäväksi 15. joulukuuta.

Muun muassa näin Astahov ilmoitti venäläismedialle:

"On tehty ratkaisu, että Zavgorodnjajan neljä alaikäistä lasta annetaan uuteen ottoperheeseen. Se tarkoittaa, että lasten sukunimet ja etunimet muutetaan. Se tarkoittaa, että Anastasia ja hänen miehensä eivät voi enää löytää lapsiaan eivätkä voi heitä tavata. Heillä ei ole edes oikeutta tietää, missä lapset asuvat, sillä se kielletään suoraan laissa. Ja jos he yrittävät löytää lapsensa ja selvittää, missä he asuvat, niin siinä tapauksessa vanhempia vastaan käynnistetään rikostutkinta."

Venäjän mediassa on annettu mielikuva, että näin Suomen viranomaiset yrittävät nimenomaan vieroittaa Zavgorodnjajan lapset venäläisestä kulttuurista ja että huostaanoton todellinen syy on äidin venäläisyys ja Suomen viranomaisten harjoittama venäläisvaino.

Astahov kertoi lisäksi ironiseen sävyyn, mitkä ovat hänen mukaansa nyt suomalaisviranomaisten "vahvat" perustelut lasten lopulliselle sijoittamiselle.

"Äiti ei luota viranomaisiin ja on väsynyt niin, ettei pysty huolehtimaan lapsista. Isä on väsynyt eikä selviä neljän lapsen huoltamisesta", Astahov selitti lopullisen huostaanoton virallisiksi perusteluiksi.

Kuten tunnettua, Suomen viranomaiset eivät saa lain mukaan kommentoida julkisuuteen yksittäisten perheiden lastensuojeluasioita eivätkä niiden taustalla olevia tapahtumia.

Mutta sen sijaan viranomaiset pystyvät selostamaan yleisluontoisesti Suomen lastensuojelulainsäädäntöä, ja tässä tapauksessa jo tuo yleisselostus antaa vastauksen moniin Astahovin esittämiin väitteisiin.

STM teki tiedotteessaan selväksi, että ensiksikään Suomessa ei koskaan viedä vanhemmilta lopullisesti pois vanhempainoikeuksia - kuten Venäjällä voidaan tehdä. Vaikka viranomaiset joutuisivatkin sijoittamaan lapsen asumaan kodin ulkopuolelle, tavoitteena on koko ajan, että lapsi voisi palata takaisin kotiinsa. Kaikki päätökset tehdään nimenomaan lapsen etua ajatellen.

Sijoitukseen turvaudutaan vasta, kun kaikki muut perheen tukitoimet ovat osoittautuneet toimimattomiksi tai niillä ei voi auttaa tilannetta. Kiireellinen sijoitus voidaan joutua tekemään, kun kotona on jokin äkillinen uhka, joka voi vaarantaa vakavasti lapsen terveyden tai kehityksen. Huostaanottopäätöstä ei voida sen sijaan koskaan tehdä ilman hallinto-oikeuden istuntoa siinä tapauksessa, että lapsen huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi itse vastustaa huostaanottoa.

Suomen lastensuojelussa periaatteena on myös se, ettei lapsia piiloteta sijoitusperheisiin, vaan heidän yhteydenpitoaan biologisiin vanhempiin ja muihin sisaruksiin nimenomaan tuetaan. Lasten nimiä ei myöskään muutella.

Kaikesta päätellen sosiaali- ja terveysministeriön nopea reagointi kannatti. Heidän tiedotteensa perusteella tehtyjä asiallisia artikkeleita ilmestyi jo viikonlopun aikana useissa venäläisissä tiedotusvälineissä.

Nopean haun perusteella Suomen vastaus pääsi läpi muun muassa seuraavissa Venäjän johtavissa tiedotusvälineissä: uutistoimisto Interfax, talouslehti RBK, radioasemat Eho Moskvy, Majak ja Russkaja sluzhba novostei, Suomeen erikoistunut Fontanka.fi, sekä laajalevikkiset lehdet Komsomolskaja Pravda ja Argumenty i Fakty. Lisäksi useat pienemmät nettilehdet ovat lainanneet edellä mainittujen tiedotusvälineiden uutisia.

Astahovin ja kumppaneiden tiedotuskoneisto on nopea, häikäilemätön ja väsymätön, mutta tuorein kohu osoittaa selkeästi myös sen, että korjaavaa tietoa on todellakin mahdollista saada läpi Venäjän mediaan.

Nykyajan nettimaailmassa on ensiarvoisen tärkeää nimenomaan se, että korjaava tieto annetaan välittömästi eikä vasta virka-aikana – muuten venäläinen propagandajuna ehtii mennä omia raiteitaan jo ihan liian kauas.

Ota kantaa

Oletko käynyt Venäjällä?

Kyllä 36% En 64%
Ääniä yhteensä 7704

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt