Katainen ei toiminut lainvastaisesti Himas-asiassa: "Päätös oli helppo"

Julkaistu: , Päivitetty:

Perustuslakivaliokunnan mukaan pääministeri Jyrki Kataista (kok) ei ole syytä epäillä rikkoneen virkavelvollisuuttaan Himas-asiassa.
Kymmenen kansanedustajan aloitteesta perustuslakivaliokunnan piti ottaa kantaa, toimiko Katainen lain ja hyvän hallintotavan mukaisesti tilatessaan Himaselta selvityksen ilman kilpailutusta.

- Päätös oli helppo ja yksimielinen, valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) luonnehtii ratkaisua tuoreeltaan eduskunnassa.

Valiokunta päätti, ettei Kataisen ja Himasen välinen kaveruus ole vaarantanut luottamusta pääministerin puolueettomuuteen.

- Lainvastaisuutta eikä esteellisyyttä ilmennyt. Kilpailutuksesta päätöksenteko on ollut valtioneuvoston kanslian virkamiehillä ja heidän toimintansa oikeellisuuden selvittää oikeuskansleri, Koskinen sanoo.

Perustuslakivaliokunta muistutti kuitenkin, että Himasen tutkimuksen rahoituksen järjestämisessä Kataisen aktiivinen rooli on ollut erityisen tärkeää.

Pääministeri Katainen pitää valiokunnan päätöksestä tiedotustilaisuuden noin kello 11 eduskunnassa.

Selvitys koski menettelyä, jossa Katainen tilasi filosofi Pekka Himaselta 700 000 euron tulevaisuusselvityksen viime keväänä.

Oikeuskansleri selvittää edelleen muiden valmisteluun osallisten henkilöiden toimia.

Katainen perusteli 700 000 euron tilausta huippututkijoillaPerustuslakivaliokunta tutki Kataisen toimia kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Himaselta tilattiin kilpailuttamatta 700 000 eurolla tulevaisuusselvitys helmikuussa 2012.

Katainen on perustellut selvityksen tilausta Himaselta muun muassa tutkimusryhmään kuuluvilla kansainvälisillä huippututkijoilla.

Katainen junaili rahoituksen Himasen tutkimukselle Tekesiltä, Sitralta ja Suomen Akatemialta, vaikka selvityksen tilaajana oli rahoittajien lisäksi myös valtioneuvoston kanslia.

Katainen on kieltänyt painostaneensa rahoittajia, vaikka esimerkiksi Tekesin entinen pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara on sanonut eri medioille, että Tekes olisi halunnut kilpailuttaa tutkimuksen.

LUE LISÄÄ: Näin Himanen perusteli 700 000 euron hintaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt