Kotimaa

Rainbow-tuote vei kolme sairaalaan - tuotetta ostaneet etsittiin S-etukortin tietojen avulla

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

SOK on kertonut lisätietoja Rainbow-kasvisten aiheuttamista oireista.
SOK on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luvalla poikkeuksellisesti selvittänyt tuotetta ostaneet asiakkaat S-ryhmän kassajärjestelmän ja S-ryhmän asiakasomistaja- ja asiakasrekisterin tietojen avulla, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Kyse on Rainbown Ruokaisat pannukasvikset -pakasteesta.

Takaisinvedetyt tuote-erät saattavat sisältää sinne kuulumattomia datura-rikkakasvin (hulluruoho) siemenkotia, jotka erottuvat ainesosista. Siemenkodat ovat usean sentin mittaisia ja niissä on hentoja piikkejä päällä. Datura-siemenkota on hyvin erinäköinen kuin tuotteen ainesosat.

S-ryhmän tietoon on tullut kolme tapausta, joissa kuluttajalle on aiheutunut sairaalahoitoa vaativia oireita.

Eviran myrkytystietokeskuksesta saamien tietojen mukaan viiden henkilön on rekisteröity saaneen oireita, jotka mahdollisesti sopivat daturan sisältämien alkaloidien aiheuttamiksi. SOK kertoo olleensa yhteydessä oireita saaneisiin asiakkaisiin.

S-ryhmän mukaan mikäli asiakas on käyttänyt tuotteen eikä siitä ole aiheutunut ruokamyrkytykseen viittaavia oireita, ei ole syytä huolestua.

Jos asiakkaalle on aiheutunut oireita kyseisestä tuotteesta, lisätietoja kerrotaan saavan Inex Kuluttajaneuvonnasta. Suurin osa tuotteista on täysin turvallisia.

Belgialainen Dujardin Foods on tuotteen valmistaja. SOK:n mukaan on todennäköistä, että datura-rikkakasvi on päätynyt tuotteeseen espanjalaisten romano-papujen mukana jonkin valmistajan sopimusviljelijän pellolta tai peltolohkolta.

– Olen erittäin pahoillani tuotevirheestä aiheutuneista ongelmista ja sairastapauksista. Teemme kaikkemme, että vastaavaa ei tulevaisuudessa pääse tapahtumaan, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjauksesta kertoo tiedotteessa.Onko sinulle aiheutunut oireita pannukasviksista? Ota yhteyttä IS:n toimitukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt