Kotimaa

Juha Miedon pääsiäisperinne: 40 ropposta mämmiä!

Julkaistu:

Hiihtolegenda nauttii mämminsä sinisen maidon kera. Vatsakaan ei pahemmin kärsi kuitupitoisesta herkusta.
Mämmi on Juha Miedon suurta herkkua. Sen nauttimiseen liittyy tarkka perinne. 700 gramman ropposia kuluu pääsiäisen aikoihin kymmeniä.

- Tänä vuonna jää neljähänkymmeneen. Se on mulle traditio. Justiin äsken tulin kaupasta, jossa sanoin, että vielä kaksi jäi kiintiöstä auki. Niitä piti mennä hakemahan, Mieto kertoo IS:lle.

Joinakin vuosina mämmiä on kulunut jopa 50 ropposta. Miedon päiväannos on 4–5 kappaletta. Pakastimeen mies aikoo vielä hakea neljä rasiaa juhannuksena syötäväksi.

- Sinisen mairon kanssa se on kaikesta parasta, koska siinä tuloo sellainen liemi.

Kermasta tai vaniljakastikkeesta Mieto ei perusta. Myöskään luomumämmi ei maistu. Vain perinteinen versio kelpaa.

- Kun on 16 vuotta ja rapiat ollut leskimiehenä, sitä on niin kun unohtanutkin naiset, vaikka aina niitä ihailoo ja joskus kaipaakin. Mutta jos tulis tuohon kuule sellanen 50 ropehen läjä mämmiä ja sitten prisitte parkotin olonen nainen vierelle. Vaikka molemmista saat valita, niin saattaa sulla kuule silti mämmihin ajatukset vetää, kuvailee Mieto mämmin hyvyyttä nauraen.

Runsaskuituinen herkku ei suurinakaan määrinä Miedon vatsaa hetkauta. Hän kehuu, että jo urheiluaikoinaan kykeni syömään suuriakin määriä ruokaa jopa ennen kovaa hiihtosuoritusta.

- Tottakai mämmistä joitakin maukkahia ilmavaivoja joskus tuloo, mutta siihen se jää yleensä. Ei varsinaisesti vatsapuruja tule, Mieto kertoo.

Mieltymyksensä mämmiin Mieto uskoo saaneensa jo äidinmaidosta.
Lapsuudenkodissa tehtiin paljon mämmiä, koska siitä pitivät niin äiti, isä kuin kolme lastakin.

- Oli sellaanen sääntö, että sai vaan ropehellisen syörä päivässä, niin kyllä tuotti tuskaa jotta piti koko päivälle venyttää se koko roves, Mieto muistelee.

Muutenkin hiihtolegendalla pyyhkii hyvin. Hän kehuu kevään olleen komea ja töitä riittäneen siinä määrin sopivasti, että on päässyt tuulettumaan.

- Kirvehiä olen myynyt aika paljon Rautia-liikkeissä, ja sitten olen ollut elintarvikeliikkeissä jonkun verran. Siinä pääsöö rupattelemahan,
ja mähän tykkään ihmisten kanssa rupatella.

Aina ei kuitenkaan ole tarpeen olla ihmisten kanssa.

- Mä olen luonteeltani todella erakkoluonne, mitä moni ei kuvittelekaan. Minä kyllä kerta kaikkiaan viihdyn yksistään tosi hyvin. Teen vähän mettätöitä. Ja kotona kun on aika viiden hehtaarin tontti, niin tässä on kaikenmoista puuhastelemista. Kyllä sitä kuules nauttii ihminen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt