Kotimaa

Arvovieraat viihtyivät Saariselän hangilla - "Lappi rulettaa"

Julkaistu:

Eurooppalaisten ministerien tapaaminen Ivalon Saariselällä päättyi.

Pääministeri Jyrki Kataisen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin isännöimään tilaisuuteen osallistuivat Viron presidentti sekä pääministereitä ja Eurooppa-asioista vastaavia ministereitä perheineen.

Sunnuntai-iltapäivänä vieraat kokoontuivat keskustelupaikkana toimineeseen mökkiin kertomaan toimittajille tapaamisen tuloksista.

Vierailla oli keskustelun lisäksi mahdollisuus päästä hiihtämään, laskettelemaan ja esimerkiksi käymään moottorikelkka-ajelulla. Kataisen mukaan moni käytti näitä mahdollisuuksia viikonlopun aikana.

- Kaikki nämä palvelut, joista vieraat ovat saaneet nauttia, osoittavat, että Lappi rulettaa. Täällä osataan tarjota ihmisille elämyksiä, Katainen iloitsi toimittajille.

Kiireettömässä ympäristössä käydyssä keskustelussa esiin nousivat mm. Euroopan yhteinen turvallisuuspolitiikka, talousyhteistyön syventäminen ja energia-asiat.

Kataisen mukaan aikaa riitti myös Euroopan tulevaisuuden laajempaan pohdintaan, joka oli alkuperäinen tarkoitus.

- Meillä ei oikeastaan koskaan ole aikaa keskusteluun, jossa mietitään, mitä me oikeastaan Euroopalta haluamme, Katainen sanoi.

Kataisen mielestä talouskriisi on hallinnut Euroopan kehitykseen liittyvää keskustelua liiaksi viime aikoina.

- Monen mielestä pelastuspaketit kertovat EU:sta ja sen tilasta tällä hetkellä kaiken. Niinhän se ei tietenkään ole, olemme kypsyneitä pelastuspakettiajatteluun. Kriisinhallinnan kanssa vähintään yhtä tärkeää on kehittää alueellista integraatiota niin, että se palvelee meitä paremmin, hän sanoi.

Kataisen mukaan Euroopassa ollaan selkeästi menossa kohti tiiviimpää puolustusyhteistyötä, jonka suuntaviivoista on tarkoitus sopia loppuvuonna. Suomi on ollut kiinnostunut yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamisesta.

- Konkreettisia päätöksiä siitä, mitä halutaan, ei ole vielä tehty. Yhteistyö vaikkapa materiaalihankinnoissa on asia, jota varmasti pitää pohtia, hän kertoi.
 

"Emme halua maksaa turhaan"


Luonnollisesti myös Kyproksen tilanne nousi esiin keskusteluissa. Katainen puolusti Suomen ajamaa, tiukkaa talouslinjaa.

Kataisen mukaan Kyprokselle kaavaillun talletusverojärjestelyn tulee riittää maan pankkien pelastamiseen vaadittavan rahamäärän keräämiseen.

- Lähtökohta on, että kokonaispaketin tulee pysyä ennallaan. Emme halua maksaa turhaan, ja mitä suurempi paketti on, sitä suurempi on Kyproksen julkinen velka, eikä se ole kestävää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt