"Kun Suomessa menee kirjatilaisuuteen, pitää kulkea metallinpaljastimen läpi"

Julkaistu:

Ääriliike-seminaari sujui ongelmitta Jyväskylän kirjamessuilla.
Äärioikeisto Suomessa -kirjan tekijän esiintyminen Jyväskylässä ensimmäistä kertaa tammikuisen kirjastopuukotuksen jälkeen ei johtanut välikohtaukseen.

Kansallismieliset loistivat poissaolollaan, tai eivät ainakaan toimineet näkyvästi, kun Dan Koivulaakso osallistui kirjamessujen yhteydessä järjestettyyn, ääriliikkeitä käsitelleeseen seminaariin.

Puukotuksen vuoksi seminaariin varustauduttiin turvatoimilla. Kaikki runsaat sata kuulijaa tarkistettiin metallinpaljastimilla. Puolitoista tuntia kestänyt seminaari pidettiin suojaisassa auditoriotilassa, järjestysmiesten vahtiessa lukittuja ovia.

- Muutama vuosi sitten moni ei olisi kuvitellut, että kun Suomessa menee kirjatilaisuuteen, niin pitää kulkea metallinpaljastimen läpi, Koivulaakso sanoi alustuksessaan.

"Kaikesta ei jaksa ilmoitella"


Tammikuinen, kirjatilaisuuden järjestäjään kohdistunut puukotus ei ole pysäyttänyt tekijätrioa. Tilaisuuksien järjestelyt ovat puukotuksen jälkeen muuttuneet oleellisesti.

Muutama viikko sitten poliisi esti kirjaa käsittelevän keskustelutilaisuuden Kotkassa, Koivulaakson mukaan mielivaltaisesti.

Koivulaakso uskoo, että oikeuskansleri tulee toteamaan poliisin toiminnan virheelliseksi. Kantelun asiasta on tehnyt oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä.

Koivulaakso ei usko, että kansalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan olisivat erityisemmin koventuneet. Enemmän häntä huolestuttaa keskusteluilmapiirin muuttuminen. Se näkyy etenkin nettikeskusteluissa.

- En ymmärrä, miksi lehtien lukijapalstoja moderoidaan, mutta verkkokeskusteluja ei. Verkko yhtä suuri osa todellisuutta kuin painettu sana, Koivulaakso sanoi IS:lle seminaarin jälkeen.

Rajuja ovat myös viestit, joita Koivulaakso ja kumppanit saavat suoraan, esimerkiksi anonyymeistä sähköpostiosoitteista. Koivulaakson tietoon on tullut yksi meili, josta vastaanottaja teki rikosilmoituksen.

- Meilissä oli tosi räikeästi usean eri lain kanssa ristiriitaista materiaalia. Poliisista sanottiin, että asia on liian vaikea tutkia suhteessa rikoksen vakavuuteen. Varmaan niin.

- Kaikesta ei jaksa ilmoitella - ja minne sitä edes ilmoittelisi. Mutta toivon, että saisimme ennakkotapauksia, sillä törkeä kunnianloukkaus tulee tekijälleen kalliiksi. Muutama sellaisen jos jossain vaiheessa saisi jollain taholla läpi, niin se voisi hillitä viestejä.

"Samat läpät kuin ennenkin"


Koivulaakson omaan esiintymistapaan ja viestiin kirjastopuukotus ei ole vaikuttanut.

- Samat läpät kuin ennenkin, Koivulaakso kuittaa.

Jännitys kirjamessuilla jatkuu myös sunnuntaina, kun on Äärioikeisto Suomessa kirjan kirjoittajiin kuuluvan vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin vuoro esiintyä.

Andersson osallistuu keskustelutilaisuuksiin sunnuntaina myös Äänekoskella ja Suolahdessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt