THL ihmettelee kovaa väitettä vauvan kuolemasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Rokotteet
Iltalehti kertoo kolmen kuukauden vanhan Aleksi-vauvan kuolleen muutama päivä neuvolarokotteen jälkeen. THL ihmettelee kovaa väitettä rokotteen yhteydestä vauvan kuolemaan Ilta-Sanomille.
Iltalehti kertoi maanantaina painetussa lehdessään, että kolmen kuukauden ikäinen Aleksi-vauva olisi kuollut rokotuksen jälkeen viime vuoden maaliskuussa. IL:n mukaan lapsi oli saanut maanantaina pneumokokkikonjugaatti-, eli PCV-rokotteen, torstaina oli noussut 39 asteen kuume ja perjantaina lapsi oli kuollut.

IL kertoi, että kuolemansyyksi on merkitty epäilty yleistulehdus. Iltalehti näyttää osaa kuolinsyytodistusta ja siinä lukee, että ”todennäköisemmin tämän ikäisen lapsen yleistulehduksen aiheuttaisi pneumokokki-bakteeri, joka on sama bakteeri, joka aiheuttaa muun muassa korvatulehduksia”.

Onko mahdollista, että pneumokokkikonjugaatti, PCV-rokote, voi aiheuttaa lapsen kuoleman, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:stä?

- Se on äärimmäisen harvinaista. Se on inaktivoitu kompotiittirokote, siinä ei ole eläviä mikrobin osasia. Jossain tuhkarokkorokotteessa niitä taudinaiheuttajia on. On äärimmäisen harvinaisia tilanteita, että inaktivoitu rokote voi katkaista kamelin selän. Ne ovat silloin yleensä elävän rokotteen, esimerkiksi tuberkuloosirokotteen PCG:n aiheuttamia. Meillä on kaksi PCG:n aiheuttamaa kuolintapausta. Yleisellä tasolla voi sanoa, että niihin liittyy taustalla yleensä immuniteetin puutos.

PCV ei ole elävä rokote. Iltalehden kertoma tapaus on ajallisessa yhteydessä, mutta ei toimi syy seuraus –suhteessa. Kuolinsyy on joku muu kuin itse rokote.

Emme tiedä tapauksen yksityiskohtia, mutta voiko PCV-rokote olla kuolinsyy?

- Se on hyvin epätodennäköistä.

Mitä pitäisi vielä tietää, että voisi sanoa rokotteen aiheuttaneen kuoleman?

- Meillä pitäisi olla erilaisia näytteitä, virusnäytteitä, bakteerinäytteitä ja minkälaiset taudinaiheuttajat ovat silloin olleet. Jos katsoo kuolinsyytodistusta, siinä viitataan todennäköisyyksiin. Siinä ei tiedetä sanoa, että mikä infektio on ollut. Meillä kuolee 3,4 imeväistä tuhatta syntynyttä imeväistä kohtaan.

Onko siis niin, että PCV-rokote voi aiheuttaa kuoleman, mutta se on äärimmäisen epätodennäköistä?


- Näin juuri.

Artikkelia on muutettu kello 18.45. Hanna Nohynek korjasi puhuneensa yleisellä tasolla PCG-rokotteeseen liittyvistä kuolemantapauksista.


Onko sinulla kokemuksia rokotteiden aiheuttamista terveyshaitoista? Ota yhteys Ilta-Sanomien toimitukseen sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt