Jättiharjoitus alkoi Suomessa – valmistaudutaan laajamittaisen hyökkäyksen torjuntaan

Julkaistu:

Suomen kaikki ministeriöt ja tasavallan presidentin kanslia ovat aloittaneet valtakunnallisen harjoituksen, jossa valmistaudutaan laajamittaisen kyberhyökkäyksen torjuntaan.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyberuhka on näin korkealla tasolla harjoituksen kohteena.

Käytännössä Suomen valtiojohdolle annetaan kuvauksia erilaisista kyberuhista, joihin pitää miettiä ratkaisuja.

Uhkakuvauksista ja varautumistavoista ei haluta kertoa tarkemmin julkisuuteen. Skenaariot laatii puolustusministeriössä toimivan turvallisuuskomitean sihteeristö yhdessä ministeriöiden valmiussihteereiden kanssa.

– Osa tästä ei ole julkista tietoa, mutta on katsottu, että on parempi kertoa, että tällainen harjoitus pidetään, sanoo IS:lle turvallisuuskomitean pääsihteeri Aapo Cederberg.

– Tässä mennään asioihin, jotka ovat salassa pidettäviä, esimerkiksi haavoittuvuuksiin ja sen tyyppisiin asioihin. Kun mennään puolustussuunnittelun yksityiskohtiin, niin ne ovat aina salassa pidettäviä. Sillä varmistamme sen, ettei tieto joudu vääriin käsiin. Kybervakoilu on niin massiivista, että pitää olla entistä tarkempi.

Cederberg sanoo, että tilannekuvauksista tehdään niin realistisia kuin mahdollista.

 

Jos ei harjoitella, meille voi käydä huonosti.Suurharjoituksessa on kyse niin kutsutusta valtionhallinnon valmiusharjoituksesta eli VALHAsta, joka järjestetään kerran vaalikaudessa. Valtioneuvoston lisäksi siihen osallistuu muun muassa oikeuskanslerinvirasto.

Harjoitus jatkuu eri tasoilla ensi syksyyn asti.

– Syyskuussa on valtioneuvoston osuus. Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti tarkastelevat silloin varautumiseen liittyvää päätöksentekoa, Cederberg sanoo.

Käytännössä hallitus ja tasavallan presidentti joutuvat pohtimaan sitä, milloin täyttyvät kyberhyökkäyksen tunnusmerkit. Silloin voidaan ottaa käyttöön poikkeusolojen toimivaltuuksia. Ministeriöissä ja keskusvirastoissa pitää myös suunnitella, miten se tapahtuisi käytännössä.

- Jos ei harjoitella, meille voi käydä huonosti. Pidän tätä erittäin tarpeellisena.

Aiemmin vastaavissa harjoituksissa on harjoiteltu esimerkiksi sitä, milloin Suomen pitää siirtyä niin sanottuun sotatilaan.

- Kyberturvallisuus on selkeästi uusi osa-alue. Meillä on uusi valmiuslaki, joka ottaa sen huomioon, Cederberg sanoo.

Kyberturvallisuuden lisäksi VALHA 2013 –harjoituksessa keskitytään tilannekuvaan, strategiseen viestintään ja uuden valmiuslain soveltamiseen.

Ota kantaa

Uskotko, että Suomen kyberturvallisuus on riittävän hyvällä tasolla?

Kyllä 38% Ei 62%
Ääniä yhteensä 2655

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt