Bäckman varoittaa venäläisiä Turusta: Uhkana tuberkuloosi ja denguekuume

Julkaistu:

Venäläisten äitien ja lasten intohimoisena puolustajana tunnettu dosentti Johan Bäckman on laajentanut toimintakenttäänsä nyt matkustusvaroituksiin Suomea koskien.
Bäckman on antanut uutistoimisto Baltinfolle lausunnon, jonka mukaan venäläisten on syytä varoa matkustamista Turkuun tuberkuloosiepidemian takia.

- Venäjän kansalaisille ei suositella matkustamista Turun alueelle tai Länsi-Suomeen, Bäckman ilmoitti uutistoimistolle.

Komsomolskaja Pravda suoritti kuitenkin hieman vertailevaa tutkimusta.

Lehden mukaan esimerkiksi Pietarissa tuberkuloosi löytyy vuosittain noin 31 ihmiseltä sadastatuhannesta, eli toisin sanoen noin 1 500 pietarilaista sairastuu tautiin vuosittain. Yhteensä Pietarissa on rekisteröity yli 30 000 tuberkuloosin kantajaa.

Turussa puhutaan puolestaan ainakin toistaiseksi vain kuudesta tuberkuloosiin sairastuneesta henkilöstä. Ylipäätään tuberkuloosi on Suomessa todella harvinainen sairaus.

Tuberkuloosin lisäksi Bäckman varoittaa venäläisiä myös denguekuumeesta. Uutistoimisto Baltinfon mukaan Bäckman kertoi heille, että Pohjoismaissa nimenomaan suomalaisten joukossa on eniten denguekuumeeseen sairastuneita.

Suomessa on tosiasiassa uutisoitu seitsemästä denguekuumetartunnasta, jotka ovat peräisin Madeiralta. Denguekuume leviää hyttysenpistosta tai joissakin tapauksissa esimerkiksi verensiirroissa tai elinsiirroissa, mutta ei normaalissa kanssakäymisessä ihmiseltä toiselle.

Denguekuumetta levittävä hyttynen elää yleensä alueella, jonka pohjoisin leveyspiiri on 35 astetta pohjoista leveyttä ja eteläisin niin ikään 35 astetta eteläistä leveyttä.

Helsingin leveyspiiri on 60 astetta pohjoista leveyttä, joten ilmastonmuutoksen pitänee edetä vielä jonkin aikaa ennen kuin Aedes aegypti -hyttynen alkaa viihtyä Suomessa ja uhata siten myös Suomessa olevia venäläisiä.