Totuus Ylen uudistuksesta julki: 600 000€ onkin yli 5 000 000€!

Julkaistu:

Ylen uudistunut ilme ja studiouudistus maksavat moninkertaisesti enemmän, kuin mitä aiemmin julkisuuteen alun perin kerrottiin.
Montako miljoonaa euroa Yleisradio käytti eilen tv-kanavillakin näkyneeseen visuaalisen ilmeen uudistukseen?

Yle on aiemmin kertonut, että ilmeuudistuksen ulosmaksetut kustannukset ovat 600 000 euroa. Sen lisäksi Yle maksaa viisi miljoonaa euroa tekniikkakustannuksia.

Tänä vuonna astuu voimaan Yle-vero, jolla taataan noin 500 miljoonan euron rahoitus vuosittain riippumatta siitä, mitä yleisradioyhtiö tekee.

- Kuten olen kertonut torstaina Iltalehdelle, että tekniikkakustannukset ovat noin viiden miljoonan euron luokkaa. Mutta ne eivät ole ilmeuudistukseen liittyviä kustannuksia, vaan erillisiä tekniikkakustannuksia, kertoo Ylen uutistoiminnasta vastaava johtaja
Atte Jääskeläinen.

Mistä nämä viiden miljoonan euron kustannukset ovat syntyneet?


- Ylivoimaisesti valtaosa kustannuksista muodostuu studio-ohjaamotekniikasta. Sen kaltainen tietotekniikka vanhenee tietyssä ajassa, itse asiassa tietotekniikaksi järjestelmät ovat pitkäikäisiä. Edellinen ohjaamojärjestelmä oli käytössä 12 vuotta. Ohjaamouudistus on käynnistetty ennen ilmeprojektia, olemme ottaneet ohjaamotekniikkaa käyttöön asteittain viime vuoden aikana. Ohjaamot olivat sellaisessa kunnossa, että tarvittavia lisäosiakaan ei enää saatu.

Osana tätä olette hankkineet 200 000 euroa maksavia robottikameroita ja muuta tekniikkaa?

- Kyllä, mutta ei robottikamera liity siihen, miltä studio näyttää.

Tarkoitankin, että Ylellä on ollut kokonaisvaltaisempi uudistus käynnissä.

- Ylehän investoi 25-30 miljoonaa euroa vuosittain televisiotekniikkaan. Siinä ei pidä katsoa yksittäisiä kameroita tai ilmeitä, vaan Ylen kokonaisinvestointeja. Olemme uusineet Tohlopin, joka on samaa suuruusluokkaa (kuin Pasila).

- Olemme siirtyneet käyttämään automatiikkaa ja robotiikkaa, joka on merkittävä säästöprojekti: se vähentää henkilötyön käyttöä noin neljänneksellä studioissamme.




Miten se on säästöä, että syntyy kustannuksia?


- Jos otetaan käyttöön automatiikkaa ja robotiikkaa, niin ne pitää aluksi ostaa. Sitten vasta voimme vähentää ihmistyötä.

Samalla on korjattu kymmenen studiota. Mitkä niiden kokonaiskustannukset ovat olleet?

- Lavastuksen osalta ne ovat siinä 600 000 eurossa mukana, ja tekniikalta ne eivät ole siinä mukana. Niitä uusitaan eri tahtiin.

Mitkä ovat kaikkien uudistusten kokonaiskustannukset?

- Kysymyksesi on määritelmällisesti väärä. Tajuan toki, mitä tavoittelet, mutta siihen ei voi vastata.

Miksei Yle avoimesti kerro todellisista kustannuksista, vaan piiloutuu ilmekustannusten taakse?

- Kysymyksesi ilmentää paitsi asenteellisuutta, myös ymmärtämättömyyttä.

Miten itse näette asian?

- Ei kysymys ole ilmeestä, vaan perustekniikasta. Samalla lailla auto tarvitsee moottorin, jotta voi kulkea eteenpäin. Hienot tarrat kyljissä ovat eri asia.

Eikö ole harhaanjohtavaa, että puhutaan pienemmästä ja halvemmasta muutoksesta, muttei kerrota kokonaisuudistuksen hintalappua?

- Ei, ei! Tähän ei ole otettu mukaan sellaista tekniikkaa, joka ei kuulu ilmeeseen. Olemme kertoneet avoimesti ja rehellisesti, kuten asia on. Kysyt koko ajan kuin olisimme kertoneet jotain oleellisesti väärin, ja olen kertonut, että olemme kertoneet kustannuksista oikein.

Olette kertoneet, että olette Ylessä tehneet 95 prosenttia uudistustyöstä kolmen vuoden ajan. Rautalankamallissahan viiden prosentin kustannus on 600 000 euroa, joten täydet sata prosenttia maksaa sen 12 miljoonaa.

- Ei, se on vaan tällainen heitto. Jos halutaan tällä asialla leikitellä, niin olemme sanoneet, että työstä on tehty 95 prosenttia talon sisällä. 600 000 on ollut ostoja. Käytännössä työn hintaa ei voi arvioida, koska uudistusta on tehty oman työn ohella. Summa on varmasti suurempi kuin 600 000.

Eräs kaupallisella tv-kanavalla tekniikan kanssa työskentelevä asiantuntija kuvasi Ylellä olevan ikuinen joulu rahankäytössään.

- Nelonen ja Maikkari uudistavat ilmeitään samaan tahtiin kuin mekin. Olen itse ollut töissä yksityisissä mediayhtiöissä, ja oma käsitykseni on, että Ylellä on tiukempi rahankäyttökulttuuri. On täysin talon ulkopuolista legendaa, että Ylellä käytettäisiin rahaa holtittomasti tai laiskoteltaisiin.

Ota kantaa

Onko Ylen uudistus hintansa väärti?

Kyllä 11% Ei 89%
Ääniä yhteensä 23517

Nämä muuttuvat Ylellä

- Lähetystunnukset
- Äänimaailma
- Studiot
- Äänitunnukset
- 3D-animaatiot
- Lavastus
- Verkkosivujen grafiikka
- Konseptisuunnittelu
- Kuvausjärjestelmä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt