Näin iskee tappajatintti - katso ainutlaatuiset kuvat talitiaisen saalistuksesta

Kymenlaaksossa sijaitsevalla aivan tavallisella lintulaudalla on reilun viikon aikana menettänyt henkensä jo yli 20 urpiaista.

8.2.2013 15:54

Kuvat kertovat kaiken.

Luontokuvaaja Lassi Kujala on onnistunut kuvaamaan Kouvolan Tuohikotin tappajatalitiaisen iskun urpiaisparveen.

Kymenlaaksossa sijaitsevalla aivan tavallisella lintulaudalla on reilun viikon aikana menettänyt henkensä jo yli 20 urpiaista.

Maalaisserkut, urpiaiset, murkinalla.

Vaikka erilaista siemenravintoa ja rasvapalloa on tarjolla yllin kyllin, Kujalan tarkkailemalle talitiaiselle kelpaa vain elävä ravinto, tuore urpiainen.

- Tämä yksi on selvästi erikoistunut urpiaisiin. Sillä on oma gourmet, ja se on paikan kingi, Kujala sanoo.

- Se väijyy urpiaisparvea ruokintapaikan yläpuolella kuin petolintu, liikkuu hitaasti oksalta toiselle, niskahöyhenet ovat aggressiivisesti pörhöllä ja siivet puoliksi roikuksissa.

- Muutaman huti-iskun jälkeen se sai yhdestä pitävän otteen, urpiainen huusi ja räpiköi ja tintti hakkasi sitä nokalla päähän, Kujala kertoo.

Urpiaisen hento kallo särkyi, ja talitiainen nautti alkupaloiksi kirkkaat silmät ja pienet linnunaivot.

Sitten tintti jätti ruoan hetkeksi hangelle jäähtymään, mutta palasi pian ja alkoi nokkia hiukopaloja laaja-alaisemmin. Lopuksi se lensi lähioksalle nukkumaan.

Tappajatalitiaisia on nähty tammikuussa myös Somerniemellä, Mäntyharjussa ja Miehikkälässä, jossa surmattiin kaksi urpiaista 21.-23. tammikuuta välisenä aikana.

Scientific American -tiedelehden verkkosivuilla palauteltiin keskiviikkona "Tuohikotin verilöylyyn" liittyen mieliin talitiaisen karmeaa sivuroolia ihmiskunnan historiassa. Talitiaisilla oli tapana kerääntyä nokkimaan rasvaa hirtetyistä ihmisistä.

  Hirttäminen oli ennen yleisempää kuin nykyisin, ja sitä tehtiin ulkona luonnon helmassa. Pelotusvaikutuksen vuoksi hirtetyt saivat roikkua pitkiä aikoja paikoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?