Ällöttävä totuus Helsingin suosikkiravintoloista – katso kuvat

Julkaistu: , Päivitetty:

IS kävi terveystarkastajien raportit läpi: Myös Helsingin nimekkäimmistä ja korkeatasoisimmista ravintoloista löytyi hygieniapulmia.
Pilaantuneita raaka-aineita, keittiöiden pöydät pinttyneen lian peitossa.
Avonaiset ruokakattilat lattioilla jäähtymässä, myrkylliset pesuaineet elintarvikkeiden seassa.

Likaisilla lattioilla jopa rotan ulostetta. Kymmeniä ruokamyrkytyksiä.

Helsingin ravintoloissa vierailevat terveystarkastajat törmäävät työssään monenlaisiin tapoihin säilyttää, valmistaa ja tarjoilla ruokaa.



Monissa tapauksissa niiden näkeminen aiheuttaa vatsanväänteitä - pahimmillaan konkreettisesti ruokamyrkytysten muodossa.

- Joskus keittiöistä on löydetty jälkiä jyrsijöistä, hiiren tai rotan ulostetta. Tämä on harvinaista, mutta on sitäkin tullut eteen, sanoo Helsingin johtava terveystarkastaja Leea Kultanen.



IS kävi läpi satoja Ympäristökeskuksen tarkastuskertomuksia Helsingin ravintoloihin suoritetuista terveystarkastuksista kahden viime vuoden ajalta.

Selvityksessä ilmeni, että siisteyteen tai ruoan käsittelyyn liittyvää huomautettavaa löytyy lähes jokaisesta ravintolasta.

Silmiinpistävää on, etteivät hygieniapulmat rajoitu pelkästään ongelmatapauksiksi miellettyihin kebab- ja pizzapaikkoihin.

Huomautettavaa löytyi myös kaupungin nimekkäimpiin ja
korkeatasoisimpiin kuuluvista ravintoloista.



- Ruoanvalmistus on niin kiireistä hommaa, että puutteita voi löytyä ihan mistä tahansa, Kultanen sanoo.

Tavallisimmat ongelmat liittyivät keittiön ja varastotilojen puhtaanapitoon ja henkilökunnan hygieniaan. Ruokaa säilytetään väärin tai käsitellään likaisissa oloissa. Henkilökunnalla ei ole asianmukaisia työvaatteita, eikä käsiä pestä riittävästi - jos ollenkaan.

- Pahimmillaan kyseessä on elintarvikevaara, jolloin ravintola voidaan joutua laittamaan kiinni, Kultanen sanoo.



Näin on myös toimittu. Ravintolaa on lisäksi voitu kieltää myymästä tiettyä ruokaa siitä löydettyjen suurten bakteerimäärien vuoksi.

Surkeat olot ovat aiheuttaneet laajojakin ruokamyrkytysepidemioita. Terveystarkastajat selvittävät yhä useammin asiakkaiden ilmoituksia ravintolan ruoasta saaduista myrkytysoireista.

Katso IS:n päivän painetusta lehdestä kuvat ja lue, miten terveystarkastajien havaitsemat puutteet on korjattu. Juttu löytyy myös IS:n digilehdestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt