112 vuotta sitten tuhottu suomalaispaviljonki herätettiin henkiin

Julkaistu:

Suomea Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 edustanut paviljonki on kasattu uudestaan, tällä kertaa tietokoneella.
Alun perin itsenäisyyttä hapuilevan kansakunnan taiteilijoiden taidonnäytteeksi tehty paviljonki, jonka suunnittelivat arkkitehdit Armas Lindgren, Herman Gesellius ja Eliel Saarinen, purettiin heti näyttelyn lopuksi.

Noin 400 neliömetrin paviljonki herätti aikanaan suurta huomiota, eikä vähiten siksi, että se sisälsi Akseli Gallen-Kallelan töitä.

Muun muassa paviljongin katossa olivat taiteilijan maalaamat Kalevala-aiheiset freskot Ilmarinen kyntää kyisen pellon, Sammon taonta, Sammon puolustus ja Pakanuus ja kristinusko. Nämä freskot tuhoutuivat, mutta Gallen-Kallela maalasi ne uudestaan Suomen kansallismuseon eteishallin kattoon.Gallen-Kallela suunnitteli paviljonkiin myös huonekaluja. Gallen-Kallelan töiden lisäksi paviljongissa oli näytillä muun muassa Albert Edelfeltin ja Emil Halosen maalauksia.

Gallen-Kallelan museo on yhteistyössä Aalto yliopiston Media Labin kanssa kasannut vuoden 1900-maailmannäyttelyn paviljongin uudestaan. Fyysisen rakennuksen sijaan museon kävijät pääsevät tutustumaan historialliseen rakennukseen 3D-mallin kautta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt