Talvivaara-kohu: Valtaoja ihmettelee median toimintaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Talvivaara-kohu: Valtaoja ihmettelee median toimintaa

Julkaistu: 2.12.2012 12:46

Tähtitieteen professori ja Tieto-Finlandialla palkittu tieteen kansantajuistaja Esko Valtaoja on seurannut ihmetyksen vallassa, miten Talvivaaran vuotoa on julkisuudessa käsitelty.

- Suurimman saastekuorman tässä on aiheuttanut media, joka on liioitellut ja jopa vääristellyt onnettomuuden mittasuhteita, Esko Valtaoja sanoo.

Valtaoja ihmettelee, miten kepeästi toimittajat ovat hylänneet asiantuntijoiden tuottaman tiedon ja korvanneet sen erilaisten luonto- ja painostusjärjestöjen aineistoilla.

- Ympäristöjärjestöt ovat levittäneet vääristeltyjä kauhukuvia. Kaiken käytettävässä olleen tiedon valossa vaikutukset ympäristölle ja ihmiselle ovat olleet olemattomat ja hyvin paikalliset, mutta tämä tosiasia ei ole välittynyt tiedotusvälineistä.

Valtaojalla on kesämökki Kainuussa Sotkamon ja Kajaanin puolessavälissä.

- Tottahan minuakin harmittavat Talvivaaran tapahtumat, yhtiö on siellä mokannut. Silti ihmettelen, mitä etua palvelee epätoden tiedon levittäminen ja kauhukuvien lietsominen.

Valtaoja pitää huolestuttavana, että asiantuntijat on korvattu erilaisilla sosiaalisen median näennäisasiantuntijoilla.

- On ongelma, kun ihmiset alkavat ihan tosissaan uskoa näitä kellokkaita. Vanha sanonta "porukassa tyhmyys tiivistyy" pitää paikkansa myös sosiaalisessa mediassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?