Juuri tänään kannattaa varoa: Piikki tilastoissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Juuri tänään kannattaa varoa: Piikki tilastoissa

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.11.2012 6:06, Päivitetty 23.11.2012 12:40

Tänään kannattaa olla tien päällä erityisen varovainen, sillä hirvi- ja peurakolareita sattuu tilastojen mukaan kaikkein eniten perjantaisin ja viikolla 47.<br>

Katso hirvieläinonnettomuuksien tapahtumapaikat 2007-2011 oheisesta kartasta. > Avaa kartta uudessa ikkunassa IS tutki Liikenneviraston vuosien 2007-2011 hirvieläinonnettomuuksia ja sai selville, että perjantai 23.11. on kaikkein todennäköisin aika joutua tekemisiin hirven tai peuran kanssa.

Vuosittain Suomessa tilastoidaan noin 4000 hirvieläinkolaria. Hirvikolareita ajetaan eniten Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Savossa, kun taas peurakolareita ajetaan Etelä- ja Lounais-Suomessa. Peurakolareita sattuu selvästi enemmän kuin hirvikolareita.

Katso oheisesta interaktiivisesta, skaalautuvasta kartasta, missä hirvieläinonnettomuuksia on sattunut vuosina 2007-2011. Kutakin onnettomuutta kuvaa piste, jota klikkaamalla löytyvät tarkemmat tiedot onnettomuudesta.

Vaikka hirvikolareiden määrä on vähentynyt, kolareissa loukkaantuneiden määrä on kasvanut. Viime vuonna kolareissa loukkaantui 115 ihmistä ja menehtyi kolme.

Hirvieläinonnettomuudet maksoivat yhteiskunnalle viime vuonna yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Kaksi kolaria kolmesta sattuu pimeällä tai hämärässä. Pimeyden lisäksi myös kova ajonopeus lisää riskiä törmätä hirvieläimeen. Vauhdin hiljentäminen ja tarkkaavaisuus erityisesti hirvivaroitusalueilla onkin tärkeää.

Vältä hirvikolari:

1. Huomioi hirvivaaramerkit ja noudata nopeusrajoituksia

2. Ole erityisen tarkkaavainen, kun vaihdat ajovalot kaukovaloihin ja päinvastoin

3. Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja

4. Pidä tuulilasi ja lamput puhtaina.

5. Jos havaitset hirven, vähennä vauhtia välittömästi, vaikka hirvi seisoisi kaukana tiestä.

6. Pysy omalla kaistallasi mahdollisimman pitkään

7. Jos mahdollista, väistä hirveä peräpuolelta.

8. Varoita muuta liikennettä hirvestä väläyttämällä ajovaloja tai jarruvaloja.