Talvivaara pudottaa helikopterista syövyttävää kalkkia: "Ei koiria näihin paikkoihin"

rac

Julkaistu:

Kalkkia saattaa olla myös vesistöjen penkereillä. Se on ihmisille vaarallista.
Asian paljastanut Suomen Luonto kertoo blogissaan, että Talvivaaran kaivosyhtiö kylvi helikopterilla syövyttävää poltettua kalkkia paitsi kaivospiirin alueelle, myös sen ulkopuolelle viime perjantaina ja lauantaina.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen sanoo IS:lle, että kalkitus on suunniteltua.

- Talvivaara ei kylvä poltettua kalkkia mihinkään, vaan nämä ovat suunniteltuja lentokuljetuksia, ja ne lennetään kaivospiirin metsäalueiden läpi kohteisiin, hän kertoo.

Nissinen sanoo, että kalkkia on levitetty vesistöihin myös kaivoksen alueen ulkopuolelle.

Kaivospiirin alueella Salmisen puroa ja Lumijokea on kalkitettu. Lumijoki on vain osittain kaivospiirin alueella, mutta kalkkia on lisäksi laitettu myös joen kaivospiirin ulkopuolisiin osiin. Kaivospiirin ulkopuolella kalkkia on pudotettu Ylä-Lumijärveen.

Nissinen sanoo, että kalkituksesta on ilmoitettu Kainuun aluepelastuslaitokselle, Ely-keskukselle ja metsänomistajille. Myös paikallisille metsästysseuroille on ilmoitettu.

- Näille alueille on viety myös kemikaalimerkintöjä, ja viime viikolla on otettu yhteyttä alueilla liikkuviin metsästysseuroihin ja muutamaan yhdistykseen, että tällaista toimintaa siellä harjoitetaan, Nissinen sanoo.

Voi löytyä maastosta


Alueille viedyissä kemikaalimerkinnöissä varoitetaan poltetun kalkin syövyttävyydestä.

Kalsiumoksidi on Työterveyslaitoksen mukaan vaarallista ihmisille ja eläimille. Se on syövyttävä aine, joka ärsyttää hengitysteitä ja ihoa. Iholle tai silmiin joutunut kalsiumoksidi aiheuttaa palovammoja ja syövytysvammoja.

- Kyllä, kalkkihan on emäksistä, ja juuri siksi me olemme informoineet paikallisia metsästysseuroja, että ei koiria näihin paikkoihin.

Onko alueella tavallisia luonnossaliikkujia, jotka voisivat joutua kalkin kanssa kosketuksiin?

- Tuskin. Paikallisia yhdistyksiä on informoitu, emmekä ole joutuneet poistamaan ihmisiä sieltä. Olemme ilmoittaneet koordinaatit, mihin kalkkia on viety, Nissinen sanoo.

Kalkituksella veden ph:ta eli happamuutta pyritään nostamaan ja poistamaan metallit vedetä. Nissisen mukaan se on ensiarvoisen tärkeää vesien suojelemiseksi.

Nissinen kertoo, että kalkki viedään vesistöihin helikopterilla kuljetuskuupalla. Kun kuuppa tyhjennetään, kalkkia voi päästä myös vesistöjen penkereille.

Kalkkia ei tarkoituksella ole levitetty kuivalle maalle.

- Ei missään nimessä, sitä pitää saada nimenomaan veteen. Päiväsaikaan meillä on lentopudotuksia, yöllä kalkkia viedään metsätraktoreilla suoraan veteen.

Kaivosyhtiöllä on lupa kalkin levitykseen aluepelastuslaitokselta, Ely-keskukselta ja metsänomistajilta.

Nissisen mukaan kalkitusta aiotaan jatkaa lähipäivät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt