Näkökulma: "Bäckmanin väitöstilaisuus oli kuin koomisesta näytelmästä" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näkökulma: "Bäckmanin väitöstilaisuus oli kuin koomisesta näytelmästä"

"Väitöstilaisuudessaan Johan Bäckman luotti tutkimushaastatteluihinsa enemmän kuin sairaalan röntgenkuviin", paikalla ollut Arja Paananen kirjoittaa.

Dosentti Johan Bäckman osallistui maaliskuussa 2009 venäläisen nuorisojärjestö Nashin mielenosoitukseen Helsingissä.­

10.11.2012 12:01

Johan Bäckmanin väitöstilaisuus vuonna 2006 Helsingin yliopistossa on yksi kummallisimmista tapahtumista, joissa olen ollut mukana.

Väittelijän lähestymistapa tutkimuskohteeseensa eli itämafiaan oli varsin omalaatuinen. Kuten vastaväittäjä Markku Kivinen totesi jo tuolloin, väitöksessä oli tieteellisiä ansioita, mutta tutkija jätti myös huomioimatta seikkoja, jotka eivät tukeneet hänen omaa mielipidettään.

Ja mielipiteitähän Bäckmanilla riitti.

Yksi mielipiteistä koski niin sanottua Tambovin mafiaa, jota pidetään yhtenä Venäjän pahimmista rikollisverkostoista. Tambovin mafiasta on kirjoitettu Venäjällä lukemattomia artikkeleita, ja jokainen venäläinen tietää, ettei kyse ole leikkijärjestöstä.

Bäckman sen sijaan oli sitä mieltä, että Tambovin mafiasta puhuminen on yksi esimerkki suomalaisten tiedotusvälineiden tavasta liioitella itämafian uhkaa.

- Vasta kun joku antaa minulle Tambovin mafian puhelinnumeron, minä uskon sen olemassaoloon, Bäckman julisti.

Alkoi tuntua kuin seuraisin jotain koomista näytelmää - enkä Suomen arvostetuimman yliopiston väitöskirjatilaisuutta.

Hauli diplomaatin käsivarressa

Oma erikoinen episodinsa koski vuonna 1996 sattunutta ampumavälikohtausta, jonka kohteeksi diplomaatti Olli Perheentupa joutui mitä ilmeisimmin täysin sivullisena Pietarissa.

Itse kirjoitin vuonna 2009 Ilta-Sanomiin, kuinka juuri tuohon ampumavälikohtaukseen liittynyt sananvaihto havahdutti minut siihen, että Bäckmanin ja totuuden välinen suhde on joskus jopa surrealistinen.

Bäckman kertoi nimittäin todistaneensa pitkälti juuri omilla haastattelututkimuksillaan, ettei Perheentupaa ollut ammuttu.

Lisäksi Bäckman käytti ampumavälikohtauksen uutisointia yhtenä esimerkkinä siitä, kuinka Suomen media paisuttelee itämafian uhkaa.

Lienee syytä todeta, että Helsingin Sanomien arkistosta löytyy vuodelta 1996 yksi pikku-uutinen, jossa kerrotaan Pietarissa sattuneesta "pienestä räjähdyksestä tai ammuskelusta". IS:n arkistosta tapauksesta ei löydy yhtään mainintaa.

Perheentupa haavoittui Europa-hotellin edustalla sattuneessa ammuskelussa lievästi, mutta häneltä jouduttiin poistamaan useita hauleja sekä käsistä että päästä. Yksi hauli on edelleen muistona hänen käsivarressaan koteloituneena. Venäjän miliisien antaman raportin mukaan ampuma-ase oli katkaistu haulikko.

"Roskaa lentelee ilmassa"

Bäckmanin mukaan Perheentupaa ei kuitenkaan ammuttu, vaan tähän lensi ehkä roskia.

- Minä olen asunut Pietarissa vuosikausia, ja siellä lentelee koko ajan kaikkea roskaa ilmassa. Se on voinut olla vaikka kukkaruukun palanen, Bäckman ilmoitti.

Vastaväittäjä Kivinen kysyi tuolloin Bäckmanilta, miten väittelijä suhtautuu siihen, että on olemassa sairaalan röntgenkuvia, joissa Perheentuvan kehoon tulleet haulit näkyvät selvästi.

- Perheentupa valehtelee, Bäckman vastasi epäröimättä.

Olo oli hetken aikaa kuin amerikkalaisen tv:n oikeussalidraamassa. Mutta Kivinen päätti yllättäen grillauksensa tähän ja suositteli väitöskirjan hyväksymistä.

Johan Bäckmanin väitös nousi puheenaiheeksi MTV3:n keskiviikkoillan 45 minuuttia -ohjelman myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?