Ei näin! IS-testi paljasti hölmön virheen Otto-automaateilla

Julkaistu:

IS selvitti: Monikaan ei tajua, miten helposti pankkikortin tunnusluvun pystyy urkkimaan.
Nuori nainen seisoo pankkiautomaatilla. Kortti vilahtaa sisään. Sormi painaa neljää numeroa ja lopuksi vihreää painiketta.

Näen jokaisen numeron, vaikka seison monen metrin päässä Helsingin rautatieaseman hallissa.

- Eipä tullut kyllä erityisesti suojeltua lukua. Olen kotoisin Joensuusta, eikä siellä tule niin tarkkailtua, onko takana joku kurkkimassa lukua,
Olga Suominen ihmettelee.

Helsingin poliisi tiedotti tänään taskuvarkauksien olevan huimassa kasvussa pääkaupungissa. Kaava on sama. Varkaat vakoilevat tunnusluvun, nappaavat sopivan tilaisuuden tullen kortin ja tyhjentävät tilin.

IS testasi Helsingin rautatieasemalla ja Asematunnelissa, kuinka ihmiset pitävät huolta korttinsa tunnusluvusta.Automaateilla voi töllätä ja jopa kuvata täysin häpeilemättä, eivätkä kortinkäyttäjät huomaa mitään. Niin kuin ei esimerkiksi rahaa nostava
Taru Nousiainen.

- En kyllä kiinnittänyt mitään huomiota. Hyvä kun sanoit, pitää olla tarkkana jatkossa. En ole Joensuussa tottunut erityisesti peittämään lukua, nuori nainen kertoo.

Herran jestas, missä lintukodossa te siellä Joensuussa elätte? Seisoin viistosti Nousiaisen takana neljän metrin päässä ja voisin luetella hänen pin-koodinsa!

VR:n lipunmyyntiautomaatit on suunniteltu pienelle ihmiselle.
Huono puoli on se, että kun pätkä maksaa lippuja, näkee hujoppi tunnusluvun olan yli. Mutta kuopiolainen Maria onkin tarkkana.

- No, minä katsoin, että mikä kyylä siinä on takana. Siksi painoin numerot vähän tällä tavalla sormen syrjällä hämätäkseni, nainen esittelee reippaasti.

En minä yleensä kotipuolessa ole niin tarkka, mutta täällä etelässä pitää olla varuillaan!

Useimmat IS:n toimittajan kyyläämistä maksajista ja rahannostajista ovat valppaana. Monet pitävät lompakkoa suojana näppäimistön sivulla.
Se tosin oikeakätisellä suojaa vain vasenta laitaa, joten oikein tarkka näpyttelijä varmistaisi selustan vielä toiselta puolelta.

- Katson aina taakseni, ettei ihan vieressä ole ketään. Peitän numeroita myös lompakolla. Kaupoissa maksan yleensä käteisellä, joten siellä käytän maksupäätteitä harvoin, Ritva Fernández kertoo.

Päivän esimerkillisimmän maksusuoritteen tekevät kuitenkin junalippua ostavat Erja ja Esa Kippola.

Herra Kippola peittää koko maksupäätteen lompakolla, kädellä ja puolella ruumiistaan.

- On niin paljon puhuttu korttivarkauksista ja tunnuslukujen urkkimisesta.

Vaikka IS urkki testimielessä tunnuslukuja, kortteja ei yritetty varastaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt