Lannanhaju paljasti: vantaalaisessa kerrostalossa asui lammas

Voimakas lannan haju paljasti vantaalaisessa kerrostalossa asuneen lampaan.

Lammas löytyi torstaina puolen päivän aikaan Koivukylästä kerrostalon alakerran kellaritilasta, jossa talon asukkailla on omat häkkikomeronsa.

Isännöitsijä hälytti paikalle poliisin, joka pyysi virka-apua kaupungin eläinlääkäriltä. Sillä aikaa kun asiaa selviteltiin paperityönä pihalla lampaan omistajan kanssa, juoksentelivat talon pikkulapset uteliaina kellarissa kuin maatilamatkalla, kertoo yksi silminnäkijä.

Kokonaisuudessaan asian selvittely kesti viitisen tuntia.

Hajun perusteella lammas oli asunut talossa jo tovin. Sen oleskelu olisi ilmeisesti päättynyt erittäin pian myös ilman virkavallan asiaan puuttumista, sillä perjantaina 26. lokakuuta islamilainen maailma viettää Eid al-Adha juhlaa.

Eid al-Adha on uhrijuhla. Eid tarkoittaa "onnen paluuta ja juhlailoa". Juhlan ajankohta on 10. päivänä Dhu-I-Hijjah -kuuta Mekan pyhiinvaellusmatkan Hajjin jälkeen.

Vantaan lampaanpidolla on pitkä kulttuurihistoriallinen taustansa. Kun profeetta Muhammed aikoinaan tuli Medinaan, hän havaitsi kaupungissa vietettävän monenlaisia juhlia. Muhammed poisti pakanalliset tavat ja kertoi Jumalan määränneen vain kaksi juhlaa, Eid al-Fitrin, joka on paaston päätösjuhla, ja nyt ajankohtaisen Eid Al-Adhan.

Tapana on uhrata lammas yhtä perhettä kohden tai lehmä seitsemää taloutta kohden. Kolmasosan lihasta saa perhe, loput jaetaan sukulaisille, ystäville ja köyhille. Lampaan omistajaa kehotettiin hankkiutumaan lampaasta eroon. Myöskään lehmää ei Suomessa saa pitää kerrostalomaisissa olosuhteissa.

Kotona teurastaminen on kiellettyä Suomessa ja Ruotsissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?