Kotimaa

Tuuli kääntyi: Uskomattomia Suomi-väitteitä kumottiin Venäjällä

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän johtaviin tiedotusvälineisiin on ilmestynyt ensi kertaa laajoja uutisia, joissa asetetaan oikeisiin mittasuhteisiin Suomen lapsiskandaalia ja kerrotaan myös dosentti Johan Bäckmanin toimintatavoista.
Tähän asti Venäjän media on pääsääntöisesti vaiennut Ilta-Sanomien Johan Bäckman -paljastuksista, mutta nyt tuuli näyttää pikku hiljaa kääntyvän ainakin joissakin tiedotusvälineissä. IS on viime viikkoina kertonut laajasti siitä, millaisia väitteitä Venäjän mediassa on levinnyt juuri Bäckmanin suusta muun muassa lapsikiistoihin liittyen. Vaikka Suomen viranomaisetkin ovat korjailleet Bäckmanin lausuntoja, alkoi korjaava tieto vasta nyt kiinnostaa Venäjän johtavia medioita.

Esimerkiksi laajalevikkinen Komsomolskaja Pravda -lehti julkaisi tiistaina ison reportaasin, jossa käydään läpi Bäckmanin Venäjälle levittämiä tietoja. Yksi keskeisistä Bäckmanin väitteistä on ollut se, että Suomen sosiaaliviranomaisilla on virallinen suositus ottaa huostaan nimenomaan venäläisäitien lapsia.

Komsomolskaja Pravdan toimittaja Aleksandr Gorelik kertoo etsineensä Suomessa käsiinsä sosiaaliviranomaisten julkaiseman Älä lyö lasta –raportin, jossa lukee ainoastaan: ”Lapsiin kohdistuvaa kuritusväkivaltaa ei ole kielletty useimmissa niistä maista, joista Suomeen saapuu maahanmuuttajia (Venäjä, Somalia). Tästä syystä on erityinen tarve tiedottaa aktiivisesti maahanmuuttajille Suomen lainsäädännöstä ja lapsen oikeuksista.” IS uutisoi raportista 16. lokakuuta (lue juttu tästä).

- Loukkaavinta tuossa lauseessa on se, että Venäjä esitetään pilkun päässä Somaliasta. Mutta mistään erityisistä ja kovista otteista (venäläisäitejä kohtaan) ei dokumentissa ole sanaakaan, lehti huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimittaja tutki Bäckmanin tv-väitteenBäckmanin kertomana Venäjälle levisi myös väite, että Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsblom olisi sanonut tv-haastattelussa, että kaikki johtuu pohjimmiltaan sosiaalitoimen venäläisten asiakkaiden tyhmyydestä.

Komsomolskaja Pravdan toimittaja tutki tämänkin väitteen todenperäisyyden katsomalla kyseisen tv-haastattelun Suomessa. Toimittajan mukaan Cantell-Forsblom sanoo haastattelussa itse asiassa näin: ”Kriittisissä tilanteissa ihmisten on vaikea ottaa vastaan informaatiota, siksi heidän kanssaan pitää keskustella useita kertoja, jotta heille tulee selväksi, mikä on ongelman ydin.”

- Ei siis sanaakaan venäläisten tai somalialaisten tyhmyydestä, venäläislehden toimittaja huomauttaa.

Komsomolskaja Pravdan toimittaja kertoo saaneensa poikkeuksellisesti nähdä myös Vantaan kaupungin tilastoja, joista paljastuu venäjänkielisten perheiden osuus lastensuojelun asiakkaista. Lehti huomauttaa, että lastensuojelun tiedot ovat Suomessa normaalisti salaisia, mutta kärjistyneen tilanteen vuoksi hänelle esitettiin muutamia sisäisiä lukuja.

"Suomalaiset 'terrorisoivatkin' omiaan enemmän


- Ja nyt, pitäkää kiinni tuolistanne: tilastojen perusteella suomalaiset sosiaaliviranomaiset ”terrorisoivat” omiaan paljon enemmän. Vantaalla vain 1,5 prosenttia kaikista venäjänkielisistä perheistä herättää lastensuojeluviranomaisten mielenkiinnon, mutta jos otetaan kaupungin kaikki perheet äidinkielestä välittämättä, niin prosentti on korkeampi eli 2,5. Eli siis venäläisin perheisiin sosiaaliviranomaiset tulevat harvemmin kuin yleensä perheisiin, Gorelik huomioi.

 
Myös uutistoimisto Itar-Tass kirjoittaa siitä, kuinka Suomen viranomaiset ovat joutuneet oikomaan toistuvasti Bäckmanin kautta Venäjälle levinneitä vääriä tietoja. Nyt uutistoimisto huomauttaa, että neljän lapsen huostaanottokohun kohteena oleva venäläisäiti ei ole Suomessa oikeasti vankilassa, professori Teivo Teivainen ei yrittänyt häiritä Uspenskin katedraalin jumalanpalvelusta eikä edes itse Bäckmania ei ole erotettu Helsingin yliopiston palveluksesta, sillä hänellä on vain dosentin arvonimi, muttei mitään opetusvirkaa yliopistossa.

Uutistoimisto kertoo myös, että Bäckman on itse tunnustanut kärjistäneensä lausumiaan.

- Puhuessani venäläisissä tiedotusvälineissä voin sanoa, että lapset laitetaan keskitysleirille, Itar-Tass lainaa Bäckmanin sanomisia.

Lue lisää keskiviikon Ilta-Sanomien paperilehdestä siitä, kuinka Venäjän tiedotusvälineissä ruoskitaan nyt jopa Venäjän omaa ulkoministeriötä virheellisen Suomi-propagandan levittämisestä ja Bäckmanille annetusta roolista ainoana Suomi-tiedon lähteenä.