Riippuliidintä viilleltiin - sabotaasi olisi voinut viedä kahden hengen

Julkaistu:

ILKIVALTA
Jos kaksi ilmailuharrastajaa olisi tänään lähtenyt lentämään riippuliitimellään, he olisivat tulleet sukkana maahan.
Ilmailuharrastaja Antti Paronen ja hänen kaverinsa huomasivat tänä lauantaiaamuna riippuliitimelleen tehdyn ajattelemattoman tihutyön, joka olisi saattanut johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

Paronen omistaa toisen harrastajan kanssa kaksipaikkaisen moottoroidun riippuliitimen, jolla heidän oli tarkoitus lähteä lentämään lauantaiaamuna Hyvinkään lentokentältä.

Edellisenä torstaina eräät Hyvinkään ilmailukerhon jäsenet havaitsivat omissa koneissaan sabotaasin jälkiä. Koneiden penkkejä oli viillelty.

Onni onnettomuudessa oli, että Paronen ja liitimen toinen omistaja huomasivat siksi tarkastaa koneensa ennen lentoon lähtöä.

- Tulimme tänne aamulla, kun meidän piti tehdä uudelle koneelle sisäänajo. Oli tiedossa, että muut kaverit olivat huomanneet viiltoja, joten oltiin varauduttu. Tarkastettiin koko vehje ja huomattiin, että ei h***tti, siipihän on viilletty ihan päreiksi, Paronen kertoo.

Riippuliitimen siipeen oli viilletty pitkiä viiltoja. Laitteella olisi päässyt ilmaan, mutta vaikeudet olisivat alkaneet hetken kuluttua, kun siipi olisi painunut kasaan, eikä silloin olisi ollut enää mitään tehtävissä.

Vakavia seurauksia

Jos Paronen ja hänen kaverinsa eivät olisi huomanneet viiltoja, he saattaisivat jo olla kuolleita.

- Henki lähtisi, jos tuolla olisi lähtenyt lentämään. Huolestuttavinta tässä on, että jos tuota ei olisi huomannut, niin siinä olisi kaksi kuollut, Paronen sanoo.

- Seuraava kysymys on se, mitä muille koneille on tehty, kun halli on täynnä koneita. Esimerkiksi jos tankkiin on laitettu sokeria, kone leikkaa kiinni ylhäällä, Paronen sanoo.

Lentokentän aluetta ei ole vartioitu. Paronen kertoo, että Ilmailukerhon halli on lukossa, mutta ei ole teko eikä mikään murtautua halliin.

Hän tekee viiltelystä rikosilmoituksen heti maanantaina.

Riippuliitimen siiven korjaaminen maksaa yhtä paljon kuin uuden ostaminen, eli 6000-8000 euroa.

Nuoriso remuaa kentällä

Lentokentän päällikkö Jukka Helminen kertoo, että yhtä pahaa tuhotyötä ei ole tehty kentällä aikaisemmin. Hänen mukaansa vajaa viikko sitten yhteen koneeseen oli maalattu kylkeen iso graffiti.

- Nuoriso käy täällä, vaikka se on pyritty kieltotauluin ja puomein estämään. Kun tämä on ulkoilualuetta, niin kyllähän tänne pääsee. Ne käyvät yöaikaan, lähinnä viikonloppuisin ajamassa tuolla radalla sora-alueella, mikä aiheuttaa kentälle haittaa, Helminen sanoo.

Helmisen mukaan kentän vartiointia on pian pakko jotenkin tehostaa.

- Se liittyy lentoturvallisuuteenkin, jos on tehty jotain, mitä ei huomata, ja se tulee tietoon vasta ilmassa.

Jos sabotaasi jatkuu, kentälle on pakko perustaa ympärivuorokautinen valvonta.

- Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa mallia venesatamista, siellä veneenomistajat ovat jakaneet vuoroja ja käyvät itse satamissa vartioimassa. Se on viimeinen konsti. Kamerat ovat ongelmallisia. Niiden täytyy syyspimeillä olla aikamoisia vehkeitä, että saa tulosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt