Kokeneelta poliisilta tyly arvio uhkaavasta uudistuksesta: "Kolaritilastot pian karmeat"

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

IS:n haastattelemat poliisitaustaiset kansanedustajat tyrmäävät ehdotuksen Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta.

Kansanedustaja, vanhempi konstaapeli Reijo Hongisto (ps) sanoo suoraan, että ”Liikkuvan poliisin lakkauttamisella lakkautetaan tieliikenteen valvonta.”

- Kiinnijäämisriskiä pitää kasvattaa, jos aiomme pienentää onnettomuustilastoja ja rattijuoppojen määrää. Kun valvontaa vähennetään, samalla lisätään onnettomuuksien määrää, Hongisto uskoo.

Hongisto odottaa, että esitystä perustellaan sillä, että Liikkuvan poliisin miehistä perustetaan poliisilaitosten yhteyteen erillisiä liikenteenvalvontaryhmiä.

-  Tiedän 27 vuoden poliisikokemuksella, että tämmöinen liikenneryhmä ei toimi kuin muutaman kuukauden, jonka jälkeen toiminta alkaa hiipua. Käy niin, että poliisit, jotka ovat aikaisemmin keskittyneet liikennevalvontaan, määrätään kotihälytystehtäviin. Kun partio on kotihälytyksessä, se on pois tieliikenteen valvonnasta, Hongisto sanoo.

-  Ja muutaman vuoden päästä kolaritilastot ovat karmeat, hän ennustaa.

Hongisto huomauttaa myös, että kameratolpat nappaavat vain ylinopeudet.

-  Kuka ottaa pois rattijuopot, huume- ja lääketokkurassa ajavat? Heidät saadaan pois vain perinteisellä käsipystyllä, Hongisto tietää.
 
"Käsipystyssä" poliisi pysäyttää ajoneuvon nostamalla kätensä pystyyn.

 

Tolvanen kiittelee poliisilaitosten määrän leikkaamista


Hongistoa säestää kansanedustaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen (kok).  Hänkin on eri mieltä suunnitelmasta lakkauttaa Liikkuva poliisi.

-  Mielestäni Liikkuva poliisi pitäisi säilyttää, Tolvanen sanoo.

-  Jos se lakkautetaan, liikenneturvallisuustyö ja liikennevalvonta taajamien ulkopuolella vähenevät tai loppuvat kokonaan. Sen tiedän kokemuksesta, Tolvanen lisää.

Tolvanen huomauttaa, että lisäksi esimerkiksi sellainen erityisosaaminen kuten raskaan liikenteen valvonta ”kärsisi huomattavasti”.

Sen sijaan Tolvanen kehittäisi Liikkuvaa poliisia niin, että se ”keskittyisi ydinosaamisalueeseensa eli liikenneturvallisuustyöhön”.

-  Seitsemän olemassa olevaa liikenneturvallisuuskeskusta pitää keskittää Liikkuvalle poliisille. Siitä saadaan analysoitua tietoa, ja voidaan valvoa siellä, missä on analysoitu tapahtuvan onnettomuuksia ja vaaratilanteita, Tolvanen sanoo.

Sisäministeriön työryhmäehdotuksen mukaan poliisilaitosten määrä supistuisi yli puolella 11:een. Sitä Tolvanen kiittää.

-   On erittäin hyvä asia, että ylintä johtoa karsitaan poliisilaitoksissa ja poliisihallituksessa. Kokemuksesta tiedän, että ylimmässä johdossa on aivan liikaa väkeä. Vähentämisestä tulee kymmenien miljoonien eurojen säästöjä. Se ei tarkoita sitä, että poliisiasema häviäisi monestakaan paikasta. Asema jää entiselleen, rikostoiminta ja lupahallinto toimivat ja partiot pysyvät, mutta johdossa ei enää olekaan ehkä poliisipäällikkö vaan ylikomisario tai apupäällikkö. Tämä voi olla imagokysymys jollekin pienelle paikkakunnalle, mutta se ei ole mikään operatiivinen kysymys, Tolvanen rauhoittelee.

Reijo Hongisto ei usko Tolvasen tavoin, että poliisihallintoa pystyttäisin vähentämään.

-  Poliisilaitosten päälliköt ovat ylemmän oikeustieteen tutkinnon suorittaneita valtion virkamiehiä. Ei heitä voida lomauttaa tai potkaista kilometritehtaalle. Heidät sijoitetaan uudelleen, eikä minkäänlaisia säästöjä synny, Hongisto uskoo.

Ota kantaa

Hyväksytkö liikkuvan poliisin lakkautuksen?

Kyllä 19% En 81%
Ääniä yhteensä 25001

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt