"Turvallisuudelle vaarallinen henkilö!" - Viro esti Irina Krohnin veljen pääsyn sisaren synttäreille

Suomen elokuvasäätiön johtaja Irina Krohn ei päässyt juhlimaan 50-vuotispäiviään veljensä kanssa Haapsalussa, koska Viro kielsi veljen maahantulon "turvallisuudelle vaarallisena henkilönä".

27.7.2012 20:23

Suomen Antifasistisen Komitean SAFKAn perustajajäsen Petri Krohn käännytettiin Virosta Tallinnan satamassa perjantaina.

Krohn kertoo, että hänelle ilmoitettiin satamassa Viron sisäministeriön asettaneen hänet maahantulokieltoon viikonlopun ajaksi 26.-29.7. Järjestön mukaan Krohn on nimetty "Viron turvallisuudelle vaaralliseksi henkilöksi".

- Viron turvallisuuspalvelu on luonnehtinut tällä tavalla komiteaa, kertoi laivalla paluumatkalla ollut Krohn IS:lle.

Krohn on entisen kansanedustajan ja Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohnin veli ja SAFKAn aktiivisimpia jäseniä.

Järjestö tunnetaan voimakkaasta Viron hallituksen vastaisesta kritiikistä ja Venäjämyönteisyydestä.

Krohn kertoo olleensa läheistensä kanssa matkalla siskonsa 50-vuotispäiville tämän kesämökille Haapsaluun, kun Viron rajavartiosto pysäytti heidän autonsa satamassa kello kahden aikoihin iltapäivällä.

Muut seurueen jäsenet saivat tarkastuksen jälkeen jatkaa matkaansa, mutta Petri Krohnin oli palattava Suomeen samalla laivalla.

Kuva SS-veteraaneista syynä?

Krohn uskoo, että maahantulokielto liittyy hänen vuonna 2009 ottamiinsa valokuviin virolaisesta veteraanitapahtumasta, jossa juhlistettiin saksalaisten riveissä Narvassa vuonna 1944 taistelleita SS-veteraaneja.

Krohn on kaksi kertaa aiemmin saanut vastaavantyyppisen kolmen päivän maahantulokiellon Viroon vuosina 2010 ja 2011. Krohn harkitsee käännytyksen viemistä oikeuteen.

- Asiaa täytyy harkita, totesi Krohn paluumatkallaan IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?