Pirullinen jättiputki on piinannut monia - lue IS:n lukijoiden tarinat

Julkaistu:

Salamavauhdilla leviävä jättiputki on aiheuttanut monenmoista piinaa IS:n lukijoille.
Jättiputket pihoillan ja teiden varsilla on aiheuttanut monenmoista piinaa ja jopa kipua.

Lue Ilta-Sanomien lukijoiden kivuliaat kokemukset jättiputkesta, sekä taistelukeinot putkea vastaan.

Kivuliaita haavaumia korvissa

"Vanhan asuntoni lähellä noita oli tosi paljon. Yhtenä kesänä korvakäytäviini rupesi tulemaan kipeitä palovamman kaltaisia haavoja. Kävin lääkärilläkin asiasta. Erittäin kivuliaita haavaumia olivat. Jättiputkia kasvoi omalla kauppareitilläni runsaasti", kertoo pallo.

Putki poltti kädet - viikkojen sairasloma

"Minulla on omakohtainen kokemus kasvin vaarallisuudesta. Noin 5 vuotta sitten olin kitkemässä rikkaruohoja pois rannastamme. En tunnistanut silloin jättiputkea koska se oli vain n. 80 cm korkuinen. En ollut aiemmin sellaista rannassamme nähnyt. Siitä lähtenyt neste poltti sekä oikean että vasemman käden ranteista ylöspäin niin pahoin, että jouduin olemaan sairaslomalla muutaman viikon. Iho palasi normaaliksi noin puolen vuoden jälkeen. Älkää aliarvioiko jättiputken aiheuttamaa tuskaa. Onhan kasvi komea ja näyttävän näköinen mutta esim. jos lapsi menisi katkaisemaan varren tai muuten vaan leikkimään puskassa olisi se lapselle järkyttävä kokemus", kertoo Jocke.

Rakkuloista jäljet vielä vuosienkin jälkeen


"Veljeni sai juuri tuollaisia palovammanoloisia rakkuloita lähes 10 vuotta sitten ja ovat edelleen käsivarressa. Tähän kasviin ei voi paljain käsin koskea!", kirjoittaa Elli.

Lääkäri ymmällään - jäljet yhä muistona

"Alle kouluikäisen lapseni jalkapöytään ilmestyi kesäkuumalla iso palovammalta vaikuttanut rakkula. Terveyskeskuslääkäri ei osannut sanoa yhtään mitään, mutta parin viikon kuluttua luin lehdestä jättiputkesta. Ja kas kummaa, siellähän sitä h..vetin putkea oli kerrostalomme pihalla. Kipeä oli pitkä ja nyt kaksikymppisen miehen jalassa taitaa vieläkin näkyä pieni arpi", kertoo Merja.

Koira päiviä tiputuksessa


"Saa keskikokoisen koiran vaikka hengiltä, ilman että koiran tarvii kasvia edes syödä.. ihokosketus riittää, mitä lienee tekisi samankokoiselle lapselle (n.20-25kg) jos "ryömisi" kasvin yli. Oma koirani makasi neljä päivää lääke ja nestetiputuksessa, ihon pigmentti muuttui, vatsaan ei enää kasva karvapeitettä ja iho kutisee aina kesäisin.. ei mikään leikin asia tämä kasvi", kirjoittaa tsot.

Vei kuukausia, että rakkulat parantuivat

"Kyllä siitä muuten tulee tosi ikäviä jälkiä iholle. Vaikka olin varovainen, niin koska en käyttänyt riittävästi suojavarusteita, sain hävityspuuhissa viirumaisia rakkuloita käsivarsiini. Ne olivat ihmeelliseen sitkeitä ja kestivät kuukausia parantua. Ehkä joillakin ne paranevat nopeammin", kertoo jou-möön.

Kivulaiden kokemusten lisäksi IS:n lukijat ovat käyneet sotaa putkea vastaan jopa vuosia mitä erilaisimmin keinoin.

Pissaa sankoihin

"Täällä Pohojanmaalla me kerättiin "pissaa" sankoohin ja kun se oikeen oli valamista. Katkastihin kukanvarsi ja sinne sitä liosta. Ei ole sen koommihin näkynynnä. Vanhat luonnonkonstit käyttöön ja on halpaa. Ps. kokeilkaa tätä kotona", kertoo Mummo.

Tuhoamiseen meni neljä vuotta

"Meidän pihasta lähti bensalla....! Muukin rikkaruohomyrkky käy! Siis, kasvi juuresta poikki, jääneeseen putken tynkään loraus bensaa (tappaa juuren), ei muuten kasva seuraavana vuonna samasta paikasta! Lehdet, varsi, kukinto rukkasilla jätesäkkiin ja kaatopaikalle! Sitkee on!!! Koko projektiin meni n. 4 vuotta!", kertoo iiro.

Kasvit pösäytettiin

"Minäpä kaivan 10 metrisen kuopan ja kaadan hapon lisäksi plutoniumia sekä termiittiä haudaten perään nallin ja otan reilun etäisyyden. Sitten pösäytän koko komeuden ja naapuritkin kiittävät uudesta multakerroksesta nurmikkonsa päällä", kertoo Maalaistyttö, aito ja oikea.

10 vuoden taistelu takana

"Itse olen taistellut kyseistä kasvia vastaan jo kohta kymmenen vuotta, vaan sinnikkäästi se vaan nostaa aina uusia versoja. Jos se pääsee valloilleen jossain alueella, niin kaikki muut kasvit sillä alueella menehtyvät ja tämä vaan jatkaa leviämistään", kertoo timo.

Myrkytystä vuosia

"Meidän pihalla tehtii useita myrkytys ruiskutuksia monen vuonna (roundapilla) kyseisen kasvin takia.Joka oli kyllä levinnyt naapurista meidän pihaan. Nyt yli 10v myöhemmin kasvia ei enää meidän tontilla eikä naapurissa ole.Vaatii sitkeää huoltoa jotta siitä pääsee eroon", kertoo Ta.


 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt