Kotimaa

Enkeli-Elisa puhuttaa - tukijat raivostuivat HS:lle

Julkaistu: , Päivitetty:

Niin sanotun Enkeli-Elisan tarinan kyseenalaistaminen on aloittanut vilkkaan keskustelun internetissä.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite julkaisi tänään artikkelin, jossa yritettiin selvittää, onko paljon julkisuutta saanut Enkeli-Elisa ollut todellinen henkilö. 15-vuotiaan, koulukiusatun ja itsemurhan tehneen tytön tarina on kerrottu nettiblogissa, Facebook-sivulla ja omakustannekirjana.

Lehti kysyy kirjoituksessaan, onko tytön tarina yhden naisen, harrastajakirjoittaja Minttu Vettenterän tuotosta.

Vettenterä on yksi blogin kirjoittajista. Blogissa muiksi kirjoittajiksi kerrotaan kuolleen tytön äiti ja isä, joka on blogin mukaan kouluvuosina ollut itse Vettenterän kiusaaja.

Kukaan ei myöskään tiedä Elisasta juuri muuta kuin hänen kuolinpäivänsä. Se ei Helsingin Sanomien tietojen mukaan kuitenkaan voi olla oikea, sillä silloin Suomessa ei kuollut yhtään 15-vuotiasta tyttöä.

Enkeli-Elisaan uskovat ovat raivostuneet Helsingin Sanomien väitteistä. Moni Enkeli-Elisan Facebook-ryhmän jäsen on Facebookissa ilmoittanut lopettavansa lehden tilauksen.
 

Näin kirjailija puolustautuu


Minttu Vettenterä julkaisi lauantaina iltapäivällä Facebook-ryhmän sivulla pitkän kommentin, jossa hän muun muassa kertaa kirjan ja sen ympärille syntyneen kampanjan vaiheita.

Yhdessä vaiheessa Vettenrannan mukaan kirjasta tuli toissijainen.

Se oli enää vain tarina, jonka taustalla olivat kyllä oikeat tapahtumat ja oikeat ihmiset, mutta se oli silti vain kirja. Enkeli-Elisasta oli tullut kiusattujen suojelusenkeli, joka näytti vahvasti siltä, että meillä voisi olla mahdollisuus tehdä muutos.

- Viime aikoina kirja on luonnollisesti ollut paljon esillä, koska se julkaistiin juuri. On ollut paljon kaikenlaista hoidettavaa ja huudeltavaa asiasta. Vaan nyt minusta on oikeasti todella paha sääli, jos se hyvä, joka täällä lähti alulle, hukkuu nyt kirjan tai Hesarin jutun alle. Hyvä unohtuu ja paha voittaa jälleen, Vettenterä kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


- Jos aihe raivostuttaa, on helppo tehdä niin kuin ihmiset ovat nyt Hesarin kohdalla tehneet, äänestää jaloillaan. Elisasta on helppo "tykätä" tai olla tykkäämättä. Samoin, jos joku kirjan tilannut kokee nyt pahaa mieltä tai tulleensa petetyksi, niin viestiä saa laittaa osoitteella tilaaelisa@jossainkaukana.net, hän jatkaa.


Vettenterä myös vastaa kirjoituksessaan rahastussyytteisiin:

- Olen aiemmin jo sanonut, että kuka tahansa voi tarkistaa BoDin (kustantaja Books on Demand) sivuilta mitä jokaisesta kirjasta jää tekijöille. Ei tarvitse kovin kummoista matematiikkaa todetakseen, että kirjoja pitäisi myydä aivan valtavasti, jotta saisin edes jonkinlaisen palkkion kuluneesta vuodesta, hän kirjoittaa.

- Lisäksi osa rahoistahan on mennyt suoraan kiusaamisen vastaiseen työhön - syksyllä alkavaan koulukampanjaan. Samoin kuin 1000 kirjaa, jotka lahjoitetaan kouluille syksyllä.

Vettenterän mukaan kampanja paisui sosiaalisen ja lopulta myös perinteisen median kautta suuremmaksi kuin alunperin oli suunniteltu. Itse hän kiistää koskaan halunneensa median valokeilaan.

- Jos sosiaalinen media saikin aikaan jotain hienoa, se sai samalla myös aikamoisen sotkun. Kuten jo sanoin, media toi mukanaan kuvioon omat juttunsa ja toisaalta sosiaalisessa mediassa elää varsin tiukassa kaikenlaisia juttuja, jotka ovat syntyneet väärinymmärryksessä. Joku on ymmärtänyt väärin, toinen kertonut toiselle ja lopulta kukaan ei tiedä mikä oli totta ja mikä ei.

 

Ota kantaa

Uskotko Enkeli-Elisan tarinan olevan totta?

Kyllä 43% En 57%
Ääniä yhteensä 9237

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt