JSN:ltä huomautus Ilta-Sanomille ilotulitejutusta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi langettavan päätöksen Ilta-Sanomille samanaikaista kuulemista ja toisen julkaisemien tietojen lainaamista koskevassa asiassa.

24.6.2012 16:53

Päätös koskee IS:n nettisivuilla lokakuussa julkaistua uutista, jossa lainattiin Aamulehden julkaisemia tietoja ammatti-ilotulitteiden pimeästä kaupasta.

Ilta-Sanomien julkaisemassa STT:n uutisessa kerrottiin, että Suomessa kaupataan pimeästi ammatti-ilotulitteita. Alkuperäinen tieto oli peräisin Aamulehden uutisesta. Ilta-Sanomien jutussa mainittiin yksi ainoa yritys, Suomen Ilotulitus Oy. Sen kerrottiin "kärähtäneen" ja "sekaantuneen laittomaan räjähdekauppaan".

Aamulehden jutussa ei sanottu, että tutkinta kohdistuisi Suomen Ilotulitus Oy:öön. JSN:n mukaan Ilta-Sanomien otsikko ja ingressi kuitenkin kertoivat, että Suomen Ilotulitus Oy oli sekaantunut laittomaan räjähdekauppaan.

Ilta-Sanomat ei referoinut Aamulehden uutisen osaa, jossa kantelija kielsi tietävänsä pimeistä kaupoista. Ilta-Sanomissa ei myöskään julkaistu linkkiä Aamulehden juttuun, huomauttaa JSN.

JSN:n päätöksen mukaan juttu saattoi kantelijan ja hänen edustamansa yrityksen erittäin kielteiseen julkisuuteen, mutta häntä ei kuultu samanaikaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?