Poliisi: Romaneilla uusi keino leiriytyä Helsingissä - "kamala sotku jää"

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin kaduilla leiriytyvät Romanian ja Bulgarian romanit aiheuttavat päänvaivaa poliisille.

Poliisi on alkukesän aikana saanut runsaasti ilmoituksia luvattomasti leiriään pitävistä romaneista. Poliisin arvion mukaan romaneja on Helsingissä useita satoja.

Viime vuonna Kalasataman alueelle majoittuneiden romanien leiri tyhjennettiin poliisin toimesta kesän päätteeksi. Samalla leiriytyminen leirintäalueiden ulkopuolella kiellettiin.

Poliisin mukaan lähinnä Romaniasta ja Bulgariasta pääkaupunkiseudulle saapuvat tulijat ovat kiellon seurauksena muuttaneet toimintatapojaan.

- Helsingin kantakaupungissa he jäävät autoonsa nukkumaan, eivätkä varsinaisesti tee paikalle mitään rakennelmia, kertoo ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista.

Walleniuksen mukaan pelkkä autossa yöpyminen voidaan sekin tulkita leiriytymiseksi. Poliisi onkin ohjannut romaneja Rastilan leirintäalueelle.

- Poliisilla on viime vuodesta lähtien ollut kaupungin pysyvä valtuutus, että jos laitonta leiriytymistä havaitaan, voi poliisi pyytää leiriytyjiä poistumaan paikalta. Muuten kaupunki tulee seuraavana päivänä purkamaan heidän leirinsä. Poistumiskäskyn noudattamatta jättämisestä on jaettu sakkoja, Wallenius kertoo.

Hänen mukaansa kaduilla leiriytyvät romanit häiritsevät alueilla asuvia ja liikkuvia monin tavoin.

- Tällainen seurue herättää pelkoa ja hämmennystä ihmisten keskuudessa. Ja aina kun leiriydytään tai yövytään autossa, niin siitähän jää kamala sotku jälkeen, Wallenius selittää.

Hänen mukaansa poliisi puuttuu tilanteeseen mahdollisuuksiensa puitteissa.

- Paikat ovat kyllä poliisin tiedossa. Mutta kaiken aikaa emme pysty niissä olemaan vahdissa.

Romanien on myös havaittu yöpyvän autoissaan Sörnäisten rantatien varrella. Samalla alueella on huomattu rikollisuuden lisääntyneen. Autoista on viety jopa ovia. Poliisi kuitenkin huomauttaa, ettei ilmiöitä suoraan voi yhdistää toisiinsa. Aiheesta lisää täällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt