Pauli Kiuri teki lakialoitteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Untuvikon ensimmäinen lakialoite sai jopa 142 kansanedustajan tuen

Kaksi ensimmäisen kauden mieskansanedustajaa jätti torstaina kaksi lapsen tapaamisoikeuteen liittyvää lakialoitetta.

7.6.2012 12:12 | Päivitetty 7.6.2012 13:06

Ne saivat kansanedustajilta paljon tukea.

Niistä kansanedustaja Pauli Kiurun (kok) jättämä rikoslain muuttamiseen liittyvä aloite sai harvinaisen ison tuen, jopa 142 kansanedustajan allekirjoitukset.

Mukana on edustajia kakista eduskuntapuolueista.

Kyseessä oli ensimmäisen kauden kansanedustajan ensimmäinen lakialoite.

Siinä esitetään sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta alle 16-vuotiaan lapsen vanhemmalle tai huoltajaksi määrätylle henkilölle, joka estää tahallisesti tai toistuvasti vahvistetun tapaamisoikeuden toteutumisen.

Molempien aloitteiden vahva taustavaikuttaja on vasta alkuvuodesta perustettu Isät lasten asialla -yhdistys.

-  Yhdistys otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Tulin vakuuttuneeksi siitä, että heidän asiaansa voidaan auttaa lainsäädännön kautta. Lasten asialla tässä ollaan. Itselläni ei ole kokemusta vastaavista ongelmista, Kiuru, kahden lapsen isä, sanoo.

Niin ikään ensimmäisen kauden edustajan Juho Eerolan (ps) jättämä lakialoite on tehty estämään ns. etävanhemman tahallista vieraannuttamista lapsestaan.

Myös Eerolan oma ensimmäinen lakialoite sai 60 allekirjoittajaa, joita kertyi kaikista muista paitsi Rkp:n eduskuntaryhmästä.

Yksikään perussuomalaisten edustajan jättämä lakialoite ei ole tällä vaalikaudella kerännyt vielä yhtä paljon allekirjoituksia.

Siinä ehdotetaan muutosta lakiin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.

Lakialoitteessa todetaan, että tapaamisoikeuden toteutumista säädettyjen periaatteiden mukaan "ei saa haitata eikä vaarantaa antamalla lapselle siitä vanhemmasta, jonka luona lapsi ei asu, totuudenvastaisia kielteisiä tietoja tai mielikuvia, jotka ovat omiaan vieraannuttamaan lasta sanotusta vanhemmastaan".

Jos toinen vanhempi tai lapsen huoltaja rikkoo vieraannuttamiskieltoa, aloitteessa ehdotetaan sanktiona sovellettavaksi jo olemassa pykälää.

Tuolloin tuomioistuimen päätöstä tai sosiaalilautakunnan vahvistamaa sopimusta voitaisiin muuttaa ns. etävanhemman hyväksi.

Eerolan aloite kumpuaa hänen omasta elämästään.

-  En ole nähnyt vanhempaa tytärtäni yli puoleentoista vuoteen. Hän täyttää tässä kuussa yhdeksän vuotta. Tämä on henkilökohtainen missioni, mutta Isät lasten asialla -yhdistyksestä on tullut kovasti tukea ja tsemppiä aloitteen jättämisen puolesta, kotkalainen Eerola kertoo.

Molempien aloitteita aletaan käsitellä eduskunnassa syysistuntokauden alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?