Kävelyretki kesän 1939 Viipuriin - katso animaatiot

rac

Julkaistu:

Miltä iloinen, kansainvälinen Viipuri mahtoi näyttää kukoistuksensa hetkillä syyskuussa 1939, juuri talvisodan alla?

Siihen on mahdollista tutustua Tampereen ammattikorkeakoulun toteuttaman virtuaali-Viipurin kautta.

Ammattikorkeakoulu on yhdeksän vuoden aikana mallintanut intendentti ja Viipuri-tuntija Juha Lankisen kanssa yhteistyössä kolmiulotteisen tietokonemallin, jonka avulla katsoja voi tarkastella Viipurin katunäkymiä realistisesti.

Lähes 100 opiskelijaa on osallistunut Viipurin rakennusten mallintamiseen. Tällä haavaa kuusi opiskelijaa on työn kimpussa, rakennustekniikan lehtori Harri Miettinen Tampereen ammattikorkeakoulusta kertoo.

Mallinnuksen tekeminen on ollut osa kolmiulotteisten mallinnusten opetusta.

Tietokonemallinnuksen pohjana on ollut Lankisen Viipuri-pienoismalli, jota säilytetään Etelä-Karjalan maakuntamuseossa Lappeenrannassa. Tietokonemallinnusta on täydennetty Lankisen valokuvilla Viipurista, joita on yli 30 CD-levyä.

Niiden pohjalta näkymiä on hiottu mahdollisimman realistisiksi.

Ohjelman avulla on mahdollista tarkastella muun muassa Viipurin rautatieasemaa, jota ei enää ole. Neuvostojoukot räjäyttivät sen elokuun 1941 lopulla vetäytyessään kaupungista suomalaisten hyökkäyksen alta.

Virtuaali-Viipurin katunäkymiksi on valittu 2. syyskuuta 1939 kello 10.30 siitä syystä, että tuolloin Ilmavoimien lentokone lensi kaupungin yli ja valokuvasi sen.

Vaikka työtä on tehty kohta kymmenen vuotta, ei se ole vielä valmis. Sitä mukaan kun ohjelmat ovat kehittyneet, Viipuria on mallinnettu uusiksi.

Nyt työstä on tehty ehkä 90 prosenttia, mutta on vaikea sanoa valmistuuko tämä koskaan.

Miettinen ei pidä mahdottomana, että joskus mallinnus olisi niin kehittynyt, että sen kautta voisi tehdä aidon kävelyretken katu kadulta halki myöhäiskesän 1939 Viipurin.

- Se voisi olla hyvä tavoite, Miettinen linjaa.

Osta myös nostalginen Viipuri-erikoisaikakauslehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt