Ammuttu poliisi oli vain hetken käymässä Hyvinkäällä

Julkaistu:

Hyvinkään ampumisessa ensimmäisenä paikalle ajanut poliisipartio oli vain käymässä Hyvinkäällä.
Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön johtajan mukaan läheisen Nurmijärven alueen partio oli tuonut kiinniotetun henkilön Hyvinkään poliisiasemalle.

Paluumatkalla partio päätti ajaa keskustan halki.

Tilanne muuttui, kun tuli hälytys, että ravintola Amarillon edessä ammutaan.

Kenttäjohtaja ja partiota johtanut vanhempi poliisi tekivät päätöksen, että tapahtumapaikkaa lähinnä ollut Nurmijärven alueen auto ajaa Amarillolle.

He päättivät, että auto ei aja kohteeseen vaan se jätetään etäälle ja siellä puetaan suojavarusteet päälle.

Poliisilla on partioidessa päällään henkilökohtainen suojaliivi, ampuma-ase ja voimankäyttövälineitä. Uhkaavan tilanteen koittaessa ylle laitetaan raskaampi lisäliivi ja kypärä. Autosta löytyy tarvittaessa myös esimerkiksi suojakilpi.

Kun laukaus osui poliisiharjoittelijanaiseen, partionjohtaja eristi aluetta, huusi sivulliset sisään, siirsi toverinsa suojaan, aloitti ensiavun ja kertoi radiolla, että poliisia on ammuttu.

Toinen partio saapui paikalle heti perään. Paikalle tuli nopeasti lisää partioita muun muassa poliisilaitokselta, jonka pihassa varusteita pukeneet poliisit kuulivat laukausten ääniä.
 

Harjoittelija partionjohtajan ohjauksessa


Poliisiharjoittelijalla on samat tehtävät, toimivaltuudet, oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin poliiseilla, kertoo valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Timo Leppälä Keski-Uudenmaan poliisista.

Opiskelija toimii omalla virkavastuulla, mutta hän on erityisesti partionjohtajan ohjauksessa. Jokaisella työharjoittelijalla on henkilökohtainen ohjaaja, joka tässä tapauksessa oli opiskelijan partiokaveri.

Leppälän mukaan Hyvinkäällä partio toimi ohjeiden ja koulutuksen mukaisesti.

Leppälä kehuu partiota johtanutta poliisia rauhalliseksi ja analyyttiseksi kaveriksi, joka toimii harkitusti.

Hän korostaa, että opiskelijuudella ei ollut tapauksen kannalta merkitystä. Hänen mukaansa tulos olisi ollut sama, vaikka partion kummatkin poliisit olisivat olleet työssään kokeneita.

Lähin partio menee heti paikalle

 • Hyvinkäällä käymässä ollut Nurmijärven alueen poliisipartio oli asetettu käyttövalmiusluokkaan B. Poliisiopiskelijat pyritään sijoittamaan korkeintaan tämän valmiusluokan partioihin.
 • Partion saama tehtävä oli kiireellisyysluokkaa A. Näin kiireellisiä tehtäviä ei aseteta jonoon vaan niihin ryhdytään heti. Jos ihmisen terveys tai henki on vaarassa, lähin partio menee paikalle välittömästi.
 • Poliisitarkastaja Marko Savolainen kertoo, että käyttövalmiusluokista A ja B ovat suoraan hälytyskeskusten käytössä.
 • A-valmiudessa olevat autot ovat valmiudessa kuin ambulanssit, B-valmiudessa olevat voivat olla esimerkiksi kuljetustehtävissä.
 • Valmiusluokalla ei ole tekemistä saadun tehtävän kiireellisyyden kannalta. Kiireellisyyttä arvioi hälytyskeskuksen johtaja.
 • B-kiireellisyysluokan tehtävät suoritetaan "viipymättä", mutta niitä voi jättää jonoon.
 • C-valmiusluokan partiot saattavat olla vaikkapa liikennevalvonnassa.
 

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt