Tv-väittely eutanasiasta: Räsänen ja Valtaoja ottivat yhteen

Julkaistu:

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ja avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ovat eutanasiasta täysin vastakkaista mieltä, ja se myös näkyi Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Räsänen on koulutukseltaan lääkäri. Hän muistutti, että lääkäriliiton kanta eutanasiaan on kielteinen, ja 80 lääkäreistä vastustaa sitä.

- Toki myös kristillinen ajatusmaailma vaikuttaa, Räsänen myönsi, kun häneltä kysyttiin, miten paljon uskonto vaikuttaa hänen kantaansa.

- Jokainen on luotu Jumalan kuvaksi. Sen takia ihmisarvo on loukkaamaton. Ihmistä ei tule surmata.

- Korostan, että aktiivisessa eutanasiassa on kyse siitä, että lääkäri surmaa potilaan myrkkyruiskeella – ei siitä, että turhat hoidot otettaisiin pois tai annettaisiin kipulääkettä. Tässä mielestäni kulkee raja. Miksi ihmeessä lääkäreille sälytettäisiin tällainen vastuu ja velvollisuus? Räsänen pohti.

Valtaoja kertoi vaativansa eutanasiaa siksi, että hän on joutunut seuraamaan raastavaa kuolinkamppailua vierestä.

- Oikeastaan koetan täyttää lupauksen. Ex-vaimoni, rakkain ystäväni, kuoli kolme vuotta sitten syöpään, kun havaittiin, että mitään ei ollut tehtävissä. Puhun tässä Leenan äänitorvena. Hän vannotti minua toimimaan eutanasian puolesta.

"Soinin ja Räsäsen kirjoitukset törkeitä"


Valtaoja totesi pitävänsä eutanasian vastustamista vastenmielisenä poliittisten irtopisteiden keruuna. Hän luonnehti sekä Räsäsen että eutanasiaan vahvasti kantaa ottaneen perussuomalaisten Timo Soinin blogikirjoituksia joiltakin kohdin "törkeäksi" ja "hölynpölyksi".

- Leena sanoi, että lainsäädäntö on barbaarista. Lemmikkieläimelle taataan kivuton kuolema, mutta ihmiselle ei. Ei ole olemassa armopilleriä, niin kuin Leena itse sanoi. Hän sanoi, että tässä riistetään kokonaan hänen ihmisarvonsa, Valtaoja kertoi.

Räsänen sanoi ymmärtävänsä, että vastaavantyyppiset tilanteet "ovat raskaita".

- Eutanasiassa on syvästi kysymys ihmiskuvasta, millä tavalla ajatellaan. Kyse on myös lääketieteen etiikasta. Lähden siitä, että lääkärin tehtävä on suojella elämää ja lievittää kärsimystä, mutta ei surmata potilasta, mistä aktiivisessa eutanasiassa on kysymys.

"Ei se ole vaihtoehto"Räsänen peräänkuulutti saattohoidon lisäämistä ja kehittämistä, missä kohtaa Valtaoja keskeytti:

- En usko että tästä on kukaan eri mieltä.

- Mutta ei se ole vaihtoehto eutanasialle. Jokainen lääkäri tietää, että aina ei paraskaan kipulääkitys toimi. Puhumme siitä ääritilanteesta, että ihminen on kivuissaan ja hädissään, tilanteessa, jossa häneltä riistetään ihmisarvonsakin. Siksi koen tavattoman loukkaavana, että poliitikot rupeavat keräämään irtopisteitä, Valtaoja sanoi.

Kuolinapukeskustelu roihahti viikonloppuna, kun vihreät linjasi, että eutanasia voitaisiin sallia.

Päivi Räsänen ilmoitti vihreiden ryhtyneen "tuhoisan aatteen veturiksi". Myös perussuomalaisten Timo Soini kummeksui linjausta.

Räsänen totesi kristillisdemokraattien eutanasiakannan olevan se, että puolue ei ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka laillistaisi sairaiden tai vammaisten ihmisten surmaamisen.

Ota kantaa

Hyväksytkö eutanasian?

Kyllä 83% En 17%
Ääniä yhteensä 16954

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt