Poliisin vinkkimies sai salaisesti anteeksi kilon heroiinia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisin vinkkimies sai salaisesti anteeksi kilon heroiinia

Isostakin määrästä erittäin vaarallista huumetta saattaa selvitä Suomessa ilman rangaistusta, jos toimii poliisin vinkkimiehenä.

13.5.2012 6:40 | Päivitetty 13.5.2012 9:11

Kouvolan hovioikeus on antanut salaisella lainvoimaisella tuomiolla anteeksi peräti kilon heroiinia.

Jutun ainoa julkinen asiakirja on korkeimman oikeuden (KKO) hylkäämä syyttäjän valituslupahakemus.

Sen mukaan perusteena rankaisemattomuudelle oli, että heroiinista kärähtänyt mies teki yhteistyötä Helsingin huumepoliisin kanssa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori kummeksuu oikeusistuinten ratkaisuja.

- Jos oletetaan, että valituslupahakemus antaa asiasta oikean kuvan, niin hovioikeuden ratkaisu on ollut käsittämätön, sanoo professori Pekka Viljanen Turun yliopistosta.

Viljasen mielestä tapauksessa olisi ollut ehdottomasti ennakkotapausainesta. KKO olisi saanut arvioida, kelpaako yhteistyö poliisin kanssa anteeksiantoperusteeksi.

Professori olettaisi mieluusti, ettei vastaavia salaisia ratkaisuja ole tehty useampia.

- Tuollainen näkemys ei voi olla yleisesti vallalla, että tämä olisi anteeksiannettava teko.

Lukuisia paketteja ja grammakauppaa

Heroiinijuttu puitiin jo 2000-luvun alussa Lahden käräjillä ja Kouvolan hovioikeudessa.

Syyttäjä vaati heroiinikilosta kuuden vuoden vankeustuomiota. Aineet annettiin anteeksi molemmissa oikeusasteissa. Hovioikeus päätyi ratkaisuunsa äänin 2–1.

Oikeudenkäynnit olivat julkisia, mutta hovioikeuskäsittelyn lopussa aineistot määrättiin salaisiksi vuoteen 2022 asti vinkkimiehen pyynnöstä. STT hankki valituslupahakemuksen, joka yllättäen olikin julkinen.

Nelosen uutisten toimittaja sai korkeimman oikeuden julkistamaan salaiseksi määrätyn valituslupahakemuksen vuonna 2008. Aiheesta tehtiin myös uutinen, mutta se ei herättänyt julkista yhteiskunnallista keskustelua.

"Ei rikollista tarkoitusta"

Hakemuksen mukaan miehellä oli kiinni jäädessään 481,3 grammaa heroiinia pienempiin paketteihin pakattuina.

Seuraavana päivänä hän kertoi maastokätköstä, josta löytyi heroiinia 510 grammaa. Lisäksi hän oli myynyt pari grammaa velaksi toiselle miehelle.

Syyttäjä katsoi, että aine oli miehellä myyntiä varten.

Lahden poliisille kiinni jäänyt mies kertoi ryhtyneensä heroiiniin, jotta saisi hankittua tietoja Helsingin poliisille.

Helsinkiläinen huumepoliisi todisti oikeudessa yhteistyöstä. STT:n tietojen mukaan poliisi vetosi vaitiolo-oikeuteensa, kun häneltä kysyttiin, millaisia ohjeita miehelle oli annettu. Tuomioistuin olisi voinut murtaa vaitiolo-oikeuden. Sitä se ei tehnyt.

Mies hankki heroiinin, kun kyseinen yhteyspoliisi jäi lomalle. Mies ei ilmoittanut puuhistaan viranomaisille, vaikka niin oli etukäteen sovittu.

Kaikesta huolimatta hovioikeus katsoi, ettei mies pitänyt heroiinia hallussaan rikollisessa tarkoituksessa.

Syyttäjä: Märkä rätti naamaan

Jutun syyttäjänä toiminut Sirpa Laakso ei kerro, mitä salatun jutun istunnoissa puhuttiin. Oikeusasteiden ratkaisut olivat hänelle kuin "märkä rätti päin naamaa".

- Käräjäoikeuden tuomion jälkeen ajattelin, että enkö osaa suomea, enkö osaa ilmaista asiaani. Hovioikeudessa yritin vääntää rautalankamallin. Hovin ratkaisun perustelut olivat minusta sellaiset, mitä en laista löydä.

Korkein oikeus ei perustele valitusluparatkaisujaan. Lupa joko annetaan tai ei.

- Se oli vähintään yhtä järkyttävää. Hain valituslupaa, koska tajusin, että hovioikeuden ratkaisusta voi tulla jonkinlainen oikeuskäytäntö, mikä näytti erittäin vaaralliselta ja sotkuiselta, sittemmin poliisin palvelukseen siirtynyt Laakso sanoo.

Hänen mielestään jutun lopputulos on täysin absurdi silloisen ja yhä voimassa olevan rikoslain mukaan.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?