Kotimaa

15 mokaa - Näin poliisi tyri Ulvila-tutkinnan

Julkaistu: , Päivitetty:

Ulvilan surma on yksi Suomen rikoshistorian oudoimmista tapauksista. Jukka S. Lahti surmattiin loppuvuodesta 2006, ja vieläkin 5,5 vuoden jälkeen tapaus on ratkaisematta.
Tässä on poliisin 15 virhettä Ulvilan murhatutkinnassa:

Ammattitaidon puute

Rikospaikalla pitäisi suorittaa ammattitaitoinen tekninen ja taktinen tutkinta heti kun uhrin tila on tarkistettu, mahdolliset epäillyt otettu kiinni ja paikka eristetty. Ammattitaitoisia tutkijoita ei kuitenkaan ollut paikalla tutkinnan ensimetreillä.

Jälkien suojaaminen

Poliisi ei suojannut jälkiä tarpeeksi huolellisesti, ja sen vuoksi osa verijäljistä pääsi tuhoutumaan.

Rikospaikan eristäminen

Poliisi päästi Lahden puolison Anneli Auerin käymään kotonaan talon ollessa eristettynä, vaikka poliisin pitäisi huolehtia esimerkiksi tarvittavien tavaroiden hakemisesta eristetyltä rikospaikalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei kiinniottoa

Poliisi ei ottanut Aueria kiinni rikospaikalta kuulusteluihin. Auer kertoi hätäpuhelun aikana saaneensa rintaansa pistohaavan miehensä surman yhteydessä. Muun muassa tämä tuki Auerin kertomusta siitä, että tekijä oli taloon tunkeutunut mies.

Terassioven ikkuna

Auerin mukaan tappaja tuli taloon terassiovesta ikkunan rikkomalla. Poliisi rekonstruoi ikkunan rikkomisen vasta vuonna 2009. Oven sisäpuolelle oli kiinnitetty sama verho, joka ovessa oli surmapäivänä. Vain sisäpuolelta rikottaessa verho irtosi yläkiinnikkeistään samalla tavalla kuin surmayönä.

Verijäljet

Auerin mukaan tappaja viipyi asunnossa noin kolme minuuttia. Kuitenkin asunnosta löytyi sekä tuoreita että kuivuneita verijälkiä. Kuivunutta verta oli muun muassa makuuhuoneen sängyllä: veri oli imeytynyt patjaan saakka. Oikeuslääkärin mukaan verijäljet viittaavat useita kymmeniä minuutteja kestäneeseen tekoaikaan.

Auerin käytös

Ensimmäisenä tapahtumapaikalle tulleet poliisit ihmettelivät, kun Auer ei missään vaiheessa kysynyt miehensä vointia eikä pyytänyt heitä auttamaan miestään. "Aueria puhutettaessa pidin mahdollisena, että tapahtumat eivät ole menneet, kuten hän kertoi", toinen poliiseista kertoi kuulustelussa. Hän ihmetteli myös Auerin päällä olleen paidan rypyttömyyttä sekä sitä, että hänen kätensä olivat aivan puhtaat.

Lasten puhuttelut

Ensimmäinen puhuttelu lapsille tehtiin heti surmapäivänä. Poliisi puhutteli perheen kahta vanhinta lasta Porin poliisilaitoksella. Oliko lapsia puhuttanut poliisi saanut lasten puhuttamiseen tarvittavan koulutuksen? Vanhin lapsista kertoi tuolloin mustahuppuisesta varkaasta. Vasta vuoden 2009 syksyllä poliisille selvisi, että lapset eivät olleet nähneet talossa ketään ulkopuolista henkilöä.

Hätäpuhelu

Poliisi oli yli kaksi vuotta varma, että hätäkeskuspuhelunauhoitteella kuuluu ulkopuolisen henkilön ääni. Vasta vuoden 2009 kesällä varmistui, että nauhalta ei kuulu kenenkään ulkopuolisen ääntä. Alkuviikosta julkaistusta lisätutkintamateriaalista selvisi, että poliisi epäilee hätäpuhelusoittoon sisältyvän kohtia, jotka oli nauhoitettu etukäteen.

Punainen Volvo

Tutkinnan alkuvaiheessa poliisi etsi kiivaasti Tähtisentiellä ennen surmaa liikkunutta punaista Volvo -merkkistä henkilöautoa. Volvo tunnistettiin 340 tai 460 sarjan henkilöautoksi ja sen epäiltiin kuuluvan tappajalle. Vaikka poliisi sai autosta runsaasti vihjeitä, sitä ei koskaan löytynyt.

Jälkikoira ei löytänyt tekijästä jälkiä

Koira oli tapahtumapaikalla puolitoista tuntia tapahtuman jälkeen. Koiranohjaajan mukaan sää oli jäljestämiseen hyvä: ei tuullut, ei satanut ja maa oli lumeton. Koira ei löytänyt takapihalta jälkiä.

Kadonneet tavarat

Toinen tekovälineistä on edelleen kateissa, samoin uhrin talvikengät, joiden jäljet piirtyivät surmapaikan lattialle. Kenkien on arveltu olleen tapahtumayönä Auerin jalassa. Auer on itse arvellut kuulusteluissa, että tekoväline saattoi olla vasara, joka oli jäänyt taulujen ripustuksen jäljiltä lipaston päälle. Vasara kulkeutui muuton mukana Turkuun. Auer pitää mahdollisena, että hänellä oli jalassaan miehensä talvikengät. Kengät kulkeutuivat muuton mukana Turkuun, jossa Auer kertoo hävittäneensä ne.

Veitsen alkuperä

Vuoden 2007 toukokuussa poliisi paljasti, että toinen surma-ase oli veitsi. Elokuussa poliisi julkaisi kuvia veitsestä. Se osoittautui Fiskarsin "keittiöveitseksi", jossa oli nähtävissä pitkän käytön jäljet. Veitsi löytyi teon jälkeen takkahuoneesta takaoven läheltä. Auer on kiistänyt, että veitsi olisi kuulunut heille. Kyselikö poliisi koskaan Lahden perheen tuttavilta tai omaisilta, oliko veistä nähty perheen käytössä?

Dna-tunniste

Poliisi löysi makuuhuoneen sängystä tyynyjen välistä kuusiklapin. Klapista löytyi uhrin dna:n lisäksi toisen henkilön dna:ta. Poliisi uskoi, että tämä dna kuului ulkopuoliselle tappajalle. Poliisin dna rekisteristä ei löytynyt henkilöä, johon tunniste sopi. Henkilön löytämiseksi poliisi käynnisti valtavan operaation, jonka aikana se otti 750 henkilöltä dna näytteen. Kuusiklapista löytyneen dna:n alkuperä on edelleen tuntematon.

Tappajan tuntomerkit

Poliisi ei missään vaiheessa ihmetellyt, miten Auer saattoi antaa niin tarkat tuntomerkit ulkopuolisesta tappajasta, vaikka oli yö ja huone oli pimeä. Huoneen valaistuksesta tehtiin rekonstruktio vasta viime vuoden marraskuussa. Siinä selvisi, että huoneessa ei yöaikaan voi tehdä ihmisestä tarkkoja havaintoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt