Kimmo Kiljusen tuttava vakoilusyytteessä - "Virallisia dokumentteja ei koskaan jaeta" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kimmo Kiljusen tuttava vakoilusyytteessä - "Virallisia dokumentteja ei koskaan jaeta"

Kimmo Kiljunen tuntee hyvin vakoilusta syytetyn Timo Kivimäen.

Kimmo Kiljunen tuntee hyvin vakoilusta syytetyn Timo Kivimäen.

Julkaistu: 9.5.2012 6:33

Vakoilusyytteessä olevan suomalaisprofessorin Timo Kivimäen oikeudenkäynti alkoi tiistaina suljetun ovin Glostrupin oikeustalolla Tanskassa.

Kivimäen epäillään avustaneen tai yrittäneen avustaa Venäjän vakoiluorganisaatiota, tosin edes syytteestä ei ole tarkkaa tietoa, koska myös syytekirjelmä on salainen.

Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana toimiva ex-kansanedustaja Kimmo Kiljunen tuntee hyvin Timo Kivimäen, mutta ei halua ottaa kantaa itse oikeusprosessiin.

Pitkään kansainvälisissä tehtävissä maailmalla risteillyt Kiljunen kertoo sen sijaan omista toimintatavoistaan.

- Kaikki vastaavanlaista työtä tekevät ovat jatkuvasti erilaisten diplomaattisten toimijoiden ja turvallisuuselinten ”ulottuvilla”. Emme voi sanoa heille, että emme halua keskustella, koska myös heillä voi olla meille mielenkiintoista tietoa. Joudumme olemaan koko ajan hyvin tarkkoja, mitä sanomme ja miten esiinnymme. Jokainen tietää, missä menee raja, Kiljunen uskoo.

Kiljusen mielestä itsestäänselvyyksiä on kaksi: luottamuksellista tai salaista tietoa ei levitetä, eikä virallisia dokumentteja anneta.

- Yhteiskunnista ja ihmisistä voidaan tehdä yleisiä arvioita, mutta jos joku lähtee kysymään henkilökohtaisempaa suomalaisista toimijoista, olen hyvin tarkka siitä, mitä sanon.

- Virallisia dokumentteja emme koskaan jaa. Silloin syyllistyy heti sellaiseen, joka ei kestä päivän valoa. Ei tosin kukaan pyydäkään, Kiljunen selvittää.

Hän kertoo olleensa vain kerran ennen kansanedustajuuttaan tilanteessa, jossa pari ulkovallan edustajaa pyysi häneltä keskustelun päätteeksi materiaalia. Kiljunen lupasi antaa omia julkaistuja artikkeleitaan.

Kiljunen olisi tarvinnut Kivimäkeä Burmassa

Kiljunen ja Kivimäki tuntevat toisensa 1980-luvulta saakka. Kivimäki seurasi Kiljusta myös Helsingin yliopiston Kehitysmaainstituutin johtajana.

Kiljunen askaroi tällä hetkellä Burman rauhanprosessin kanssa. Hän sanoo, että jos Kivimäki ei olisi nyt syytteiden alla, tätä tarvittaisiin Burmassa.

- Kivimäellä on ollut pidempään rauhanneuvotteluvalmiuksiin ja yhteiskunnan kehittämiseen liittyviä koulutushankkeita Burman etnisten ryhmien kanssa. Hänet tunnetaan siellä hyvin. On selvä, että hänen asiantuntemustaan olisi ollut miellyttävä käyttää, Kiljunen sanoo.

Kiljusen mielestä Kivimäki on pätevä tutkija, joka paneutuu tehtäviinsä. Tämä on myös ”myönteisellä tavalla sujuvaliikkeinen”.

- Hän pystyy kohtaamaan eri kulttuureista olevia ihmisiä hienolla tavalla.