Ruotuväki: Ilmavoimien lentäjät tekivät merkittävän ufo-havainnon 60-luvulla

Havainnosta on puhuttu vuosikymmeniä Suomen ainoana merkittävänä ufohavaintona.

8.5.2012 14:27

Tunnistamattomat lentävät kohteet, eli ufot ovat päässeet laajan artikkelin aiheeksi puolustusvoimien Ruotuväki-lehden tuoreimmassa numerossa.

Lehti kertoo artikkelissaan Suomen ilmavoimien lentäjien aikoinaan tekemästä ufo-havainnosta.

Lentäjä Jouko Kuronen valmistautui suunnistuslentoa varten Porissa huhtikuun 12. päivänä vuonna 1969. Hetkeä ennen lähtöä hän kuuli radion kautta jo ilmassa olevan lentäjän ja lennonohjaajan keskustelun.

- Hei 286, keskeytäpä syöksysi ja katso mitä noi seitsemän ilmapalloa yläpuolellasi ovat, viestitti valvoja Ruotuväen mukaan.

Taistelulentäjä Tarmo Tukeva vastasi tarkastaessaan tilannetta:

- Ne seisovat paikallaan tässä kentän päällä – olisiko korkeus joku 1500–3000 metriä – ja niitä näyttää olevan seitsemän kappaletta.

Myös Kuronen sai näköyhteyden havaintoon. Taivaalla hän näki seitsemän levyn muotoista esinettä lentokentän yllä ikään kuin muodostelmassa.

Juuri kun Tukeva oli pääsemässä taivaalla lähietäisyydelle, esineet lähtivät muodossa kiihdyttämään ällistyttävällä nopeudella kohti pohjoista.

Esineiden vauhti oli havaintojen mukaan uskomaton, sillä vastatuulesta huolimatta 700 kilometria tunnissa taittava hävittäjä jäi kuin paikoilleen seisomaan. Muutaman minuutin kuluttua esineet havaittiin tutkan avulla 200 kilometrin päässä Vaasassa.

Lehden mukaan Kurosen havainnosta on puhuttu vuosikymmeniä Suomen ainoana merkittävänä ufohavaintona. Havainnossa voi olla kyse esimerkiksi valtioiden välisistä vakoilulentokoneista tai -laitteista.

Porin mysteeri on on ainoa tapaus, jonka Suomen ilmavoimat on todella myöntänyt.

Tapaus on lehden mukaan samankaltainen useiden ulkomaalaisten ufo-havaintojen kanssa. Yhdistävinä tekijöinä muihin tapauksiin ovat olleet vesistön läheisyys sekä käyynnissä oleva sotilasharjoitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?