Huikea luontokuva - karhu ja susi kohtasivat sumuisella suolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huikea luontokuva - karhu ja susi kohtasivat sumuisella suolla

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.5.2012 18:19, Päivitetty 2.5.2012 18:31

Luontokuvaaja koki yhden uransa huippuhetkistä ikuistaessaan suden ja karhun kohtaamisen Kuhmon yössä.

Valokuvaaja ja luontokuvaaja Lasse Niskala julkaisi tiistaina Facebook-sivullaan kuvan, joka on aiheuttanut paljon ihailua ja ihmetystä.

Sumuisessa suomaisemassa karhu ja susi ovat aivan kuonot vastakkain ja katselevat toisiaan.

Kahden pedon kohtaaminen seesteisessä maisemassa on yhä kuvaajalla kirkkaana mielessä. Kuva on otettu kaksi vuotta sitten, mutta mies kaivoi ja julkaisi sen arkistoistaan vasta nyt muidenkin ihailtavaksi.

- Olin ollut neljä päivää piilokojussa seuraamassa luontoa aivan Suomen ja Venäjän rajalla Kuhmon korkeudella, Niskala kertoo.

Viisi sutta ilmestyi paikalle

Alueella oli haaskaruokinta, joka houkutteli eläimiä paikalle.

Karhuja oli haaskalla useita, Niskalan käsityksen mukaan sudet ovat harvinaisempi näky kyseisellä alueella.

- Pian näin suon laidalla jotakin vaaleaa. Alueelle tuli viisi sutta. Se oli ensimmäinen kerta, kun sain susia kuvattua.

Pian tapahtui jotain, jota mies yhä muistelee innoissaan. Hän sai kuvan hetken kestäneestä rauhallisesta petojen kohtaamisesta.

- Tuli yksi tuollainen tilanne. Karhu ja susi olivat aivan vastakkain. Ne nuuhkivat hetken toisiaan ja erkanivat sitten erilleen.

- Oli elokuinen ilta, ja aurinko oli juuri laskeutunut, joten valoa ei ollut kovin paljoa. Juuri sain tuon kuvan vielä otettua.

Uran huippuhetkiä

Mies kertoo, ettei ole vastaavaa nähnyt koskaan.

- Se oli ihan mieletön tilanne. Kyllä se oli varmaan hienoin hetki, mitä luonnossa olen nähnyt. Luonnossa toki on mahtavaa jatkuvasti, ja huippuhetkiä tulee, mutta tuo on yksi kohokohta minulle.

Kuvaaja kertoo, että rauhallinen lyhyt petojen kohtaaminen oli ainoa laatuaan. Aikaisemmin petojen välillä oli riittänyt kitkaa.

- Aikaisemmin siinä oli ollut kähinää muiden karhujen kanssa. Susilla oli ylivoima, ja ne antoivat kyytiä karhuille.

Päivien odottelu piilokojussa oli tuottelias, jonka voi nähdä miehen omilta nettisivuilta. Hän sai ikuistettua paljon upeita otoksia karhujen ja susien kohtaamisesta.