IS-raportti vappujuhlista: Vappu on ilon jakamista! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS-raportti vappujuhlista: Vappu on ilon jakamista!

Pingviiniasussa aikaa viettivät keskustan humussa Janne ja ystävänsä Joni.

Julkaistu: 30.4.2012 23:09

IS kierteli Helsingin kaduilla katsastamassa tunnelmia vappuaaton iltana.

Aurinko hellii vapun viettäjiä alkuillasta Helsingissä. Kiireisimmät ovat jo vaipuneet unten maille Kiasman nurmikolla.

Nurmikolla istuskelevien piknik- ja pussikaljaporukoiden keskellä toiset tienaavat leipäänsä. Romanit keräävät pulloja, poliisit valvovat järjestystä.

Narinkkatorilla vappupalloja kaupittelevat Eeva ja Eveliina kertovat paiskivansa töitä sekä aattona että vappupäivänä yhdeksästä yhdeksään.

- Suosituimpia palloja ovat olleet jalalliset eläinhahmot ja Angry Birdsit. Ne on myyty loppuun jo aikoja sitten, tytöt kertovat.

Esplanadin puistosta löytyy yksi onnellinen Angry Birds -pallon omistaja. KJ:ksi esittäytyvä, peruukkiin sonnustautunut nuori mies kertoo suuntaavansa seuraavaksi baariin ja vappupäivänä Ullanlinnanmäelle.

Pingviinit hilpeällä tuulella

Hilpeällä tuulella ovat myös ravintola Kappelin edustalla pingviiniasussa aikaa viettävä Janne ja ystävänsä Joni.

- Juhlat aloitettiin kauppiksen pippaloissa, joissa raahattiin sohvat autotielle. Vappu on ilon jakamista!, pojat julistavat.

Aiemmin illalla lakitetun Havis Amandan lakki on kadonnut jo ennen yhdeksää. Patsaan luona kuvia toisistaan räpsivät intialaiset Sumet ja Aashish.

Kaksi kuukautta Suomessa työskennelleille miehille tämä on ensimmäinen kokemus suomalaisesta vapusta. Juhlan he ovat suunnitelleet viettävänsä vaellellen kaupungilla ja seuraavana päivänä Ullanlinnanmäellä.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun näemme Suomessa näin eläväisiä ihmisiä, miehet hihkuvat innoissaan.

Kauppatorilla vappurekvisiittaa myyvä Tuija kertoo, että kauppa on hiljentynyt vuosi vuodelta. Syynä siihen hän uskoo olevan kaupungin tekemän päätöksen, jonka mukaan vain yritykset saavat vuokrata myyntipaikkoja vappuna.

Myös Tuija kertoo tekevänsä koko vapun pitkää päivää. Kestohittejä ovat paukkuserpentiini ja vappuhyrrät.

Illan hämärtyessä viileys alkaa vähitellen hiipiä luihin ja ytimiin, mutta se ei juhlijoita juurikaan tunnu enää haittaavan.

Naamarimies pelotteli

Osalla aggressiot näyttävät nousevan pintaan. Naamariin pukeutunut mies säikyttelee vastaantulijoita.

Pikkupojat härnäävät miestä kierrellen pyörillään hänen ympärillään. Välillä seikkaillaan liikenteen seassa vaarallisen näköisesti.

Yhä useampi tuntee tarvetta helpottaa oloaan porttikongia vasten kääntyneenä. Teinitytöt nuokkuvat satama-altaan reunalla nuhjuiset serpentiinit kaulassaan.

"Sinne mennään, minne tie vie"

Aurinko laskee ja värjää taivaan hehkuvan punaiseksi. Kaivopuistossa juhlaväki alkaa olla siirtynyt jo nousuhumalan tuolle puolen. Pullot ja kirosanat risteilevät ilmassa. Välillä kaulaillaan toisia tunteikkaasti.

Poliisit pysäyttelevät valikoituja puistoon pyrkijöitä portilla. Myös 18-vuotiaat Janina ja Milla ovat matkalla Kaivopuistoon.

- Sinne mennään, minne tie vie, tytöt kertovat jatkosuunnitelmistaan.

Iltahämärä vaihtuu katulamppujen valoon. Juhlat eivät lopu vielä tuntikausiin.

Narinkkatorilla vappupalloja kaupittelevat Eeva ja Eveliina kertovat paiskivansa töitä sekä aattona että vappupäivänä yhdeksästä yhdeksään.

KJ oli iloinen Angry Birds -ilmapallostaan ja kertoi suunnistavansa baariin.

Vappurekvisiittaa myyvä Tuija kertoo, että kauppa on hiljentynyt vuosi vuodelta.

Kaksi kuukautta Suomessa työskennelleet intialaiset Sumet ja Aashish ihmettelivät näkevänsä nyt ensimmäistä kertaa eläväisiä suomalaisia.

Auringon punertaessa taivasta kertoivat 18-vuotiaat Janina ja Milla olevansa matkalla Kaivopuistoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?