Niinistön kohukuvan parodiat järkyttävät

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistön kasvot on liitetty moniin hahmoihin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Conan Barbaarina. Presidentti Niinistö Josif Stalinina. Presidentti ties minä hahmona.

Punk in Finland -keskustelufoorumilta Facebookiin ja kuvien jakopalvelu Pinterestiin levinnyt kuvakavalkadi alkoi, kun tasavallan presidentin kanslia julkaisi presidentti Sauli Niinistöstä virallisen muotokuvan.

Valokuvaoppineet tuomitsivat kuvan oitis. Tuoreen presidentin kasvoja oli siloteltu ja valaistusta lisätty jälkeenpäin.

Suomessa on presidenttejä ollut ennenkin, ja heistä kaikista on tehty karikatyyrejä, mutta vastaavaa kansalaisilmiötä ei ole ennen nähty.

Ainakaan sellaista ei muista ensimmäisen kerran kansanedustajaksi jo vuonna 1970 valittu ministeri Pertti Salolainen (kok).

- En muista mitään vastaavaa tapahtuneen. Sanoisin, että se on erittäin asiatonta, ja ei tyylikästä, jos nykyistä (virallista muoto)kuvaa lähdetään netissä manipuloimaan, paheksuu Salolainen.

Presidentin arvokkuuden kyseenalaistavat kuvat eivät saa kiitosta myöskään kokoomuksen kansanedustajalta Pia Kaumalta.

- Ihan kamalaa. Ei ole presidentin arvokkuudelle sopivaa tietenkään.

Kauman mukaan on pelottava ajatus, että nykyisin arkiseksi muuttuneen tekniikan avulla kuka hyvänsä saattaa joutua kuvamanipulaation uhriksi.

- Tähän on tultu, että kun kuvasta voi ottaa yksittäisiä osia irti ja liittää mihin hyvänsä, niin sitähän ei tiedä, mihin itsekin päätyy. Aika kammottavalta kuulostaa varsinkin presidentin kohdalla, kauhistelee Kauma.

Kansanedustaja Janne Sankelo (kok) tuomitsee kuvat lähinnä huonoksi huumoriksi.

- Mautontahan se on. En kovin vakavasti ottaisi tätä.

Sankelon mukaan tapaus on hyvä hetki keskustella internetin käytössäännöistä. Sankelo luottaa kuitenkin siihen, että presidentti Niinistö on kovettanut kuorensa pitkän poliittisen uransa aikana.

- Julkisuuden henkilöt joutuvat tottumaan kaikenlaiseen. Uskon, että hän kestää tämänkin.

Presidentin kanslia ei tuomitse


Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Veera Heinonen ei ole nähnyt keskustelufoorumeilla, Facebookissa ja Pinterest-sivustolla leviäviä Niinistö-hybridejä.

Heinonen ei tuomitse kansalaisten luovuutta.

- Ilahduttavaa, että me voidaan inspiroida ihmisiä. Luulen, että tämä on tältä erää viimeinen, mitä meillä on tähän kuva-asiaan kommentoitavaa, Heinonen sanoo.

IS:n tavoittama presidentin virallisen kuvan ottanut kuvaaja Pasi Heiskanen ei halunnut enää palata aiheeseen.

Kohu muotokuvasta


Visuaalisen kulttuurin tutkija Annamari Vänskä Tukholman yliopistosta muistuttaa, että tasavallan presidentin virallisesta muotokuvasta nousseen kohun alkusysäys tuli presidentin omasta kansliasta.

- On tiettyjä kuvagenrejä, kuten uutiskuvat ja presidentin virallinen muotokuva, joita ei pitäisi käsitellä. Mainoksissa kuvankäsittely ei haittaa, koska kaikki tietävät, että manipulaatio on mainosmaailmassa arkipäivää.

Vänskä uskoo, että presidentin virallisessa muotokuvassa kansalaisten mielikuvitusta kiihotti juuri kuvankäsittelyn myötä syntynyt tahaton komiikka.

- Muotokuvan pitäisi vastata todellisuutta. Niinistön kuvassa loistaa ikonimainen kajastus, josta tulee diktaattori-sivumaku. "Jumalakuva" sopisi ehkä Pohjois-Koreaan, mutta ei demokraattisin vaalein valitun presidentin kuvaan.

Vänskän mukaan presidentinkin on ymmärrettävä huumoria.

Näitä asioita presidentin kuvasta on korjailtu - katso tästä

Ota kantaa

Onko sopivaa pilailla presidentin kuvalla?

Kyllä 54% Ei 46%
Ääniä yhteensä 33286

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt