Professori: Pääesikunnan pitäisi julkistaa alueselvitys

Julkaistu:

Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan Pääesikunnan pitäisi julkaista saman tien armeijauudistuksen alueellisia vaikutuksia koskeva selvitys.

Puolustusvoimat aikoo julkistaa sen ensi perjantaina.

Julkisuuslain mukaan "viranomaisen laatima asiakirja tulee julkiseksi, jollei asiakirjan julkisuudesta taikka salassapidosta tai muusta tietojen saantia koskevasta rajoituksesta tässä tai muussa laissa säädetä".

Julkaistavaa ovat muun muassa "tutkimus, tilasto sekä niihin verrattavissa oleva yleisesti merkittävän ratkaisun tai suunnitelman esillä olevia vaihtoehtoja, niiden perusteita ja vaikutuksia kuvaava itsenäisen kokonaisuuden muodostava selvitys, silloinkin kun se liittyy muuten keskeneräiseen asiaan, kun se on valmis käyttötarkoitukseensa".

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jyrki Heinonen sanoi perjantaina STT:lle, että konsulttiyrityksen alueselvitys on tullut Pääesikuntaan.
Selvitystä ei kuitenkaan julkaista vielä.

Tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara vetosi sähköpostissaan lain kohtaan, jossa selvitys rinnastetaan viranomaisten laatimaan asiakirjaan, joka voidaan julkaista siinä vaiheessa, kun viranomainen on sen käsitellyt loppuun.

Mäenpää on eri mieltä, sillä lain muut kohdat ajavat tiedotuspäällikön mainitseman asian edelle.

- Jos valmisteluvaiheessa tulee jokin selvitysasiakirja, se tulee heti julkiseksi, vaikka sen perusteella päätös tehtäisiinkin myöhemmin. Heidän pitäisi julkistaa se saman tien.

 


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt