Nelihenkinen perhe haaskaa ruokaa satasilla vuodessa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Nelihenkinen suomalaisperhe säästäisi vuodessa merkittävästi, jos kaikki pois heitettävä ruoka syötäisiin.
Säästöä syntyisi 300 euroa. Kotitaloudet tuhlaavat ruokaa enemmän kuin kaupat, ravintolat tai ruokateollisuus, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Tutkimuksessa selvisi, että kotimaisen elintarvikeketjun hävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Ketjun kokonaishävikkiä ei ole aiemmin tutkittu.

Kotitalouksissa haaskataan vuodessa kaikkiaan lähes 130 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, euroissa reilut 400 miljoonaa. Eniten kodeissa heitetään pois vihanneksia, kotiruokaa, maitotuotteita, leipää, hedelmiä ja marjoja.

Tutkija Kirsi Silvennoinen MTT:stä huomauttaa, että hukkaan heitetyn ruuan tuottaminen on suuri ja täysin turha taakka ympäristölle. Hävikin ympäristöhaitat ovat yhtä suuret kuin 200 000 henkilöauton.

Ulkomailla haaskataan enemmän


Ruokahävikki näyttää olevan Suomessa pienempi kuin useissa muissa maissa. Suomen elintarvikeketjussa ruokaa tuhlautuu 62–86 kiloa henkeä kohden, kun ulkomaisissa tutkimuksissa vastaava luku on usein lähes 200 kiloa.

Kaikki lähtee ruokapöydästä


Tutkimuksen mukaan ravintoloissa, kahviloissa ja huoltoasemilla viidennes syötävästä ruuasta päätyi jätteeksi. Hävikkiä syntyi etenkin ruuan tarjoilutähteistä linjastoruokailussa, ei niinkään lautaselle jääneistä tähteistä. Syynä tähän oli vaikeus ennakoida menekkiä.

Jokaisen pitäisi miettiä, miten he käyttäytyvät, jos vaikkapa salaatti on linjastolla loppu, huomauttaa UniCafen, nykyisen HYY Ravintoloiden toimitusjohtaja Arja Kosonen. Hänen mielestään asenteiden pitäisi muuttua niin, että tyhjä astia ilahduttaisi asiakasta, koska siitä ei päätynyt ruokaa biojätteeseen.

Myös Saarioisten johtaja Maarit Kyyrö muistuttaa, että teollisuuden hävikkiä on hankala pienentää, jos ihmiset eivät muuta kulutustottumuksiaan. Esimerkiksi eläimestä voisi käyttää hyödyksi isomman osan.

– Kaikki lähtee liikkeelle ruokapöydästä. Mitä me hyväksymme syötäväksi? hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt