Mustien autojen luoja Seppo Sännälä on kuollut

Julkaistu:

"Kun hänen päänsä sattuu tuon näreen kohdalle, hänelle tuleekin noutaja", sanaili Edvin Laineen Tuntemattoman Sotilaan Antti Rokka.

Tähtäimessä oli renkolaisen pienviljelijän poika Seppo Sännälä, joka oli yhtenä hämäläisen osakunnan nuorena avustamassa suuren Suomi-Filmin tekoa, ja markkeeraamassa kuvauksissa puna-armeijalaisia. Tämä jäi Sännälän ainoaksi filmirooliksi.

Noutaja Sännälälle tuli kuitenkin vasta tämän viikon tiistaina, kun työteliäs artikkelitoimittaja ja arvostettu politiikantoimittaja kuoli 78-vuotiaana.

Ilta-Sanomissa hän toimi politiikan esimiehenä vuodesta 1976 alkaen kunnes siirtyi artikkelitoimituksen esimieheksi 1984. Tätä ennen hän oli ehtinyt työskennellä mm. Helsingin Sanomissa ja Yleisradiossa.

Ilta-Sanomien elektroninen arkisto paljastaa, että pelkästään vuosina 1993–98 hän tehtaili 3612 juttuyksikköä.

Kansan syvät rivit Sännälä valloitti palstallaan ”Mustien autojen viikko”. Se ilmestyi säännöllisesti joka lauantai – tekijänsä loma-aikoja lukuun ottamatta – vuodesta 1987 hänen eläkkeelle jäämiseensä asti 1998. Palstan ja sen pitäjän perään kyseltiin vielä pitkään Sännälän lähdön jälkeen.

Hyvän maun rajoille liikkuvissa viikkokatsauksissa seikkailivat muun muassa Upsalan ekonomit, Åbon tohtori, Turun dosentti ja Nokian lisensiaatti sekä jälkimmäisen erityisviriili isosetä (syntynyt noin 1910). Vaikka netin kansalaisjournalismista ei tuohon aikaan ollut kuuloakaan, Sännälä, jos kukaan, sai aineistoa suoraan lukijoilta. Monet parhaista jutuista päätyivät päätoimittajan punakynään ja kiersivät vain toimituksessa.

Kollegoidensa parissa Seppo oli mitä vaatimattomin. Korkeavuoren kadun Richards’ Pubin tai Bengalin Tigerin kantapöydissä meteliä pitivät yleensä yksi melkein Finlandia-kirjailija ja pari maisteria. Sännälä oli hiljainen tarkkailija, joka tyytyi tilaamaan ”vielä toisen”. Jos hän sanoi jotain, se oli nasakkaa. Tai sittenkin hän taisi säästää parhaat palat lukijoilleen.

Gastronomien maailmaan hän jätti jälkensä kesälesken pyttipannulla. Se syntyy, kun vaimon esilaittama makkarakeitto keitetään kuiviin ja annetaan sitten ruskistua. Maininta luomuksesta löytyy hakuteoksesta ”Raavaan miehen keittokirja”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt