Kuva Sauli Niinistöstä pöyristyttää: "Raskaasti photoshopattu" - vertaa itse

Julkaistu:

IS pyysi kuvajournalismin opettajaa erittelemään yksityiskohtaisesti, miten tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuvaa on keinotekoisesti käsitelty - katso kuva jutun lopusta.
Ammattikuvaajat ovat kummastelleet maanantaina julkaistun tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuvan laatua.

Kuvaa ovat ruotineet reippain sanankääntein muun muassa lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja Jore Puusa blogissaan sekä valokuvaaja Timo Suvanto blogissaan.

- Se on hirvitys, jonka kokoomuksen organisaatiossa toimiva amatöörikuvaaja on ottanut. Tämä on skandaali, lataa Jore Puusa IS:lle.

- En osaa sanoa, mikä tässä mättää pahiten, mutta presidentin kuva tämä ei ole, vaan amerikkalaisen myyntimiehen, Puusa kirjoitti.

Kuva ei vaikuta ammattimaisesti otetulta. Esimerkiksi kasvojen kolmiulotteisuutta ei ole saatu tuotua kuvassa esiin.

- Ammattikuvaaja olisi valaissut kohteen valoilla niin, että hän olisi tuottanut valoisuuseroja kasvojen alueelle. Ne valoisuuserot olisivat tuoneet esille kasvonpiirteitä. Tässä sitä ei ole ollenkaan, Puusa kertoo.

- Mielestäni tässä on selkeästi lisätty mustaa väriä kuvan laidoille. Luulisin, siis epäilen, että tässä on käytetty Photoshopin fill-komentoa lisäämään varjoja, koska niitä ei ole osattu itse kuvatessa tehdä.

Valokuvia käsitellään nykyisin lähes aina kuvankäsittelyohjelmassa.

- Kuva on raskaasti photoshopattu, epäilin suhdetta 60/40, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että tässä on 40 valokuvausta ja 60 photoshoppausta, Puusa sanoo.

Presidentinkanslian verkkotiedottaja Matti Porre kommentoi kuvankäsittelyä IS:lle seuraavin sanoin: Kuvan valaistusta on säädetty kuvaustilanteessa ja sen jälkeen. Kuvankäsittelyä on sen verran, kuin muotokuvissa yleensäkin.

Kuvassa numeroituna Puusan ja muiden muotokuvasta tekemiä huomioita - katso kuva alta.

1. Kasvojen keskiosaan muodostuvan valoisan soikion ympäristöä ja erityisesti leuanalustaa varjostettu tökerösti luultavimmin Photoshopin fill-komennolla
 
2. Mustassa takissa ei näy sävyjä, se on ”tukossa”.
 
3. Tukassa ei luonnollisia valoheijastumia, ns. tasavaloinen tukka antaa vahakabinettimaisen vaikutelman.
 
4. Hiusten erottaminen tummasta taustasta olisi onnistunut niin sanotulla korkovalolla eli hiusvalolla, joka valaisee kohdetta takaviistosta.
 
5. ”Yksinäinen korva repsottaa kuin sieni poskessa.”
 
6. Kasvojen piirteet eivät tule kolmiulotteisina esille amatöörimäisen valaistuksen vuoksi.
 
7. Nenän korkein kohta palanut puhki, olisiko mattapuuteri auttanut?

Ota kantaa

Onko Niinistön muotokuva onnistunut?

Kyllä 46% Ei 54%
Ääniä yhteensä 36776

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt