Kotimaa

Nuori suomalaisnainen järkyttyi nähtyään naamansa yllättävässä paikassa

Julkaistu:

Helsingissä asuva 20-vuotias Vilhelmiina Rahikainen koki melkoisen yllätyksen, kun hän näki oman kuvansa virolaisen romaanin kannessa.
Virolainen blogin lukija vinkkasi asiasta Rahikaiselle.

- Tuli vähän järkytyksenä. Siellä se minun naama sitten komeili, Rahikainen kertoo.

Rahikaiselta ei oltu kysytty minkäänlaista lupaa kuvan käyttämiseen. Hän on ottanut kuvan itsestään keittiön ikkunan äärellä joitakin vuosia sitten.

- He ovat kai muokanneet kuvaa sopivammaksi kanteen. Puolet mun nenälävistyksestä, ja toinen lävistys huulesta on käsitelty pois. Näyttää aika tyhmältä, kun nenälävistyksestä puuttuu puolet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahikainen on saanut bloginsa lukijoilta apua, miten asiassa kannattaisi edetä. Hän lähettikin sähköpostia kirjan kustantajalle. Vielä ei vastausta ole tullut.

- Soitin just poliisille. He neuvoivat, että mun pitäisi ottaa yhteyttä Viron poliisiin. Sitten kaivelin jonkun sähköpostiosoitteen Viron poliisin sivuilta ja lähetin sinne viestin. Olen yrittänyt etsiä ilmaista oikeusaputoimistoa, josta voisi saada apua tällaisiin ulkomaihin liittyviin hommiin.

Vanhemmilta ei tuntunut heruvan sitä kaikkein sydämellisintä sympatiaa.

- Soitin ja kyselin molemmilta, tuntevatko he asianajajia, joilta olisi voinut saada pikku vinkkiä. Olivat vähän ihmeissään, ja vanhempien perinteisiin liittyen sanoivat, että: ”Sen siitä saa kun laittaa kuvia nettiin!”. Arvasinkin, että se kommentti tulee, Rahikainen naurahtaa.

Kevyistä aiheista käsittelevän Jack the Materialist -bloginsa julkaisemisen Varkaudesta kotoisin oleva Rahikainen aloitti 17-vuotiaana. Kaverit harrastivat samaa, ja touhu vaikutti mukavalta. Etukäteen oli vaikeaa ennustaa, että blogista leviämään lähtenyt kuva päätyisi joskus naapurimaan kirjanjulkaisijan hyväksikäyttämäksi.

Rahikaisen käsityksen mukaan kirja kertoo kaiken lisäksi tytöstä, jonka perheessä on ongelmia.

- Isä on alkoholisti, äidillä on jaksaminen lopussa, tyttö joutuu ilmeisesti rikolliselle tielle. Kun itsellä ei ole mitään perheongelmia, inhottaa, kun omat kasvot on yhdistetty tuommoiseen asiaan.

Rahikainen opiskelee parhaillaan merkonomiksi Espoossa.

- Kun on lävistyksiä ja pinkki tukka, ajatellaan ilmeisesti, että taustalla on pakko olla ongelmia, miksi muuten olisi sen näköinen.

Rahikainen toivoisi, että kirjan kannen kuva vaihdetaan ja hänelle myönnetään korvauksia tapahtuneen johdosta.

- Tai sitten kuva saa pysyä, mutta saan isommat korvaukset, Rahikainen naurahtaa.

Blogiaan ja postauksiaan hän ei kuitenkaan aio lopettaa tapahtuneen johdosta.

- Tykkään kirjoittamisesta. Ja tykkään julkaista kuvia elämästäni. Se on harrastus, Rahikainen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt