Kaleva: Lestadiolaisten hyväksikäytön paljastanut tutkija eroaa liikkeestä

Julkaistu:

Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluva lastensuojelun tutkija, tohtori Johanna Hurtig aikoo irtaantua yhteisöstään, kertoo sunnuntain Kaleva.
Johanna Hurtig toi julkisuuteen lasten seksuaalisen hyväksikäytän vanhoillislestadiolaisesten piirissä. Hurtig yritti vaikuttaa liikkeen johtohenkilöihin niin, että hyväksikäyttötapauksiin puututtaisiin. Toimenpiteisiin ei heti ryhdytty.

Kalevan mukaan Hurtig jättää vanhoillislestadiolaisen liikkeen taakseen sen vuoksi, ettei liikkeen nykytodellisuus vastaa hänen käsitystään terveestä uskonyhteisöstä.

- Uskoni vanhoillislestadiolaisuuteen on saanut niin syviä haavoja, etteivät ne parane koskaan. Liike tulee silti olemaan aina osa minua, se ei lähde sielusta, Hurtig kertoo Kalevan haastattelussa.

Hurtig on yrittänyt edesauttaa uskonnollisten yhteisöjen parempaa valmiutta reagoida seksuaalirikoksiin.

- Herätysliikkeissä on usein paljon lapsia ja iloa heistä. Mutta kun valtaosan elämä on turvallista, uhriksi joutuvan lapsen tuska voi olla sitä vaikeampi kantaa ja tuoda esiin, Hurtig kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuussa 2010.

Samaisessa haastattelussa Hurtig kertoi yhteisöissä olevan myös luonnehäiriöisiä ja sairaita ihmisiä, joille uskonto voi olla piilo pahoja tekoja vastaan ja keino alistaa uhria.

Tutkijan toiminta ei ole ollut kaikkien liikkeen jäsenten mieleen. Hän on Kalevan mukaan joutunut erittäin rajun ryöpytyksen, painostuksen, uhkailun ja nöyryytyksen kohteeksi. Hänet on Kalevan mukaan jopa leimattu mielisairaaksi.

Johanna Hurtigin ja Mari Leppäsen yhdessä toimittama kirja Maijan tarina, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana ilmestyy ensi viikolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt