"Kekkoselle ei saa enää antaa viinaa" - näin presidentti kuittasi takaisin

Julkaistu:

Suomen ja Neuvostoliiton taloudellisella ja poliittisella kanssakäymisellä on vodkanhuuruinen maine, jota Finn-Stroin toimitusjohtajan Risto Kangas-Ikkalan muistelmat "Kohtalona Kostamus" eivät ainakaan hälvennä.
Kangas-Ikkala muistelee kirjassa, kuinka hän joutui lähettämään huoltopäällikkönsä hakemaan pikahälytyksellä Imatran Alkosta samppanjaa presidentti Urho Kekkosen ja Neuvostoliiton pääministerin Aleksei Kosyginin saapuessa Svetogorskin neuvottelusaunalle. Juomia ei kuitenkaan ainakaan heti tarvittu.

– Ensimmäisenä paikalle saapui presidentin adjutantti Urpo Levo. Hän sanoi minulle, että "Kekkonen on tänään juonut jo niin paljon, että hänelle ei saa enää antaa viinaa". Hetken päästä tuli Kekkonen, joka kääntyi puoleeni ja sanoi: "Levo on jo juonut niin paljon, että hänelle ei saa antaa yhtään lisää".

Saunomisen jälkeen oli vihittävä vielä kotimatkalla Imatran uusi terässilta. Kangas-Ikkala sanoo ajatelleensa että nyt presidentti kyllä munaa itsensä, kun menee humalassa kunniakomppanian eteen ja siltaa vihkimään.

– Kekkonen sanoi suupielestään Levolle: "Sillan vihkimiseen saa mennä vain viisi minuuttia". Ihmeellisellä tavalla Kekkonen kokosi itsensä muutaman kilometrin ajomatkan aikana, ja hoiti velvollisuutensa varsin ryhdikkäästi. Adjutantti ei ollut yhtä hyvässä kunnossa.

Seuraavana aamupäivänä Kekkonen otti Kauppatorilla vastaan Tanskan kuningattaren Margareeta II:n, eikä rankan juhlimisen merkkejä presidentissä näkynyt. Levo sai sen sijaan aikaan muhevan riidan tanskalaisten valokuvaajien kanssa, ja sai heidät puoleksi päiväksi mielenosoituslakkoon.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt