Kommentti: Väyrys-noste suli jo

Julkaistu:

Ilta-Sanomien torstaina julkaisema ja MC-Infon toteuttama kuntavaalimittaus kertoo monta asiaa.

Yksi on se, että keskustan saama noste Paavo Väyrysen presidenttiehdokkuudesta on jo sulanut.

Alkuun kertaus kannatusprosenteista: Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, kokoomus saisi 26 prosentin kannatuksen, Sdp 17, keskusta 16, vihreät 11, perussuomalaiset 10, vasemmistolitto 8, kristillisdemokraatit 5 ja Rkp 4.

Verrataan lukuja IS:n edelliseen kuntavaalimittaukseen, joka tehtiin tammikuun loppupuolella.

Kokoomus sai nyt tasan saman kannatuksen kuin tammikuussa. Se on täysin omassa sarjassaan, eikä kuntauudistusprojektikaan näytä loistoa vielä himmentäneen.

Sdp on kirinyt kakkoseksi keskustan ohi nousemalla kaksi prosenttiyksikköä. Keskusta putosi kaksi prosenttiyksikköä kolmanneksi.

Sinänsä kolmen kärjen järjestys on sama kuin kuntavaalien tuloksessa 2008.

Verrattuna vaalien tulokseen kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset ovat voittotiella, Sdp ja keskusta eivät.

Alkuvuoden presidentinvaalien voi ynnätä näkyvän mittaustuloksessa niin, että Paavo Väyrysen gloria näyttää himmentyneen, mutta vihreät ovat onnistuneet kasvattamaan menestystä Pekka Haaviston vaalimenestyksen myötä.

Sdp:n kannatusnousu tekee puoluesihteeri Mikael Jungnerin lähtöperusteista yhä hötömpää. Jungner sitoi tulevaisuutensa, ehkä tarkoituksella, Paavo Lipposen presidentinvaalikannatuksen liian pieneen nousuun ja sellaiseen jaloon periaatteeseen, että pitää tehdä aina mitä lupaa.

Entä perussuomalaiset? Heidän mittauksessa saamaa tulosta ei pidä verrata eduskuntavaalien "jytkyyn". Kun vertaa perussuomalaisten nyt saamaa kymmentä prosenttia vuoden 2008 kuntavaalitulokseen, se on vielä kaksinkertainen. 

Mutta: edellisissä kuntavaaleissa perussuomalaisilla ei ollut ollenkaan ehdokkaita joka kolmannessa kunnassa, eikä se pysty heitä jokaiseen kuntaan saamaan vieläkään. 

Perussuomalaiset tuli alas tässä mittauksessa yhden prosenttiyksikön tammikuuhun verrattuna, ja vihreät ohitti perussuomalaiset prosenttiyksiköllä.

Siinä on suurinta perussuomalaisten kärsimä imagohäviö vihreille.

Soinilaisten älämölö presidentinvaaleissa näyttää auttaneen vain vihreitä. 

Imagohäviötä ei pidä vähätellä, sillä tämän päivän politiikkaa tehdään nimenomaan sillä, miltä asiat näyttävät.

Nyt näyttää siltä, joka mittauksessa, että perussuomalaiset alkavat valua hiljalleen alaspäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt