Huippujuristille varoitus: Rinnasti epäillyn "hulluun koiraan"

Julkaistu:

Huippuasianajaja Heikki Lampela on saanut Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunnalta varoituksen.

Lautakunnan mukaan epäillyn rinnastaminen hulluun koiraan saattoi horjuttaa syyttömyysolettamaa ja loukata oikeutta tulla kohdelluksi ihmisarvoisella tavalla.

Rikoksesta epäillyn luonteenpiirteiden arviointi rikosjutun esitutkinnan ollessa kesken ei myöskään ollut lautakunnan mukaan asiallista esiintymistä asianajajalta, joka tunnetusti ja näkyvästi hoitaa epäillyn puolustajan tehtäviä.

Lampela sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime heinäkuussa, ettei hirmutekojen puolustelu ole puolustuksen asianajajan tehtävä vaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin varmistaminen syytetylle.

Juttuartikkeli käsitteli Norjan joukkosurmaa ja Anders Behring Breivikiä.

Lampela kertoi jutussa puolustusasianajajan roolista, sen moraalisesta haastavuudesta ja siitä, kuinka vaatii syytetyltä uhrin omaisten kunnioittamista.

Hän sanoi artikkelissa näin:

- Näissä tapauksissa asianajajan kuuluu katsoa, ettei hullu koira pure lisää.

- Tekijä ei missään tapauksessa saa lausunnoillaan loukata uhrien omaisia yhtään enempää. Itse kehotan syytettyä pyytämään anteeksi ja olemaan nöyrä.

- Asianajaja pystyy useissa tapauksissa vaikuttamaan merkittävästi syytetyn käytökseen.

Lautakunnan mukaan lausunto saattoi alentaa asianajajakunnan arvoa tai vähentää luottamusta heitä kohtaan.

Rikoksesta epäillyn rinnastaminen hulluun koiraan saattoi lautakunnan mukaan antaa väärän kuvan siitä, miten rikoksesta epäiltyjä puolustavat asianajajat suhtautuvat päämiehiinsä.

Tämä puolestaan saattoi antaa lautakunnan mukaan aihetta aiheettomaan epäluuloon puolustajien lojaalisuutta kohtaan yleisimminkin.

- Tuossa vaiheessa se norjalainen henkilö oli jo myöntänyt kaikki surmat ja kertoi olevansa ylpeä niistä ja todistelu tuki tätä. Eihän hän ole missään vaiheessa esiintynytkään syyttömänä. Miten näin Asianajajaliiton syyttömyysolettamaa voidaan horjuttaa, Lampela kysyy.

Lampelan mukaan hän käytti vertauskuvallista kieltä ja puhui yleisellä tasolla, kun hän puhui hullusta koirasta.

- Sopimattomasta käyttäytymisestä käytin ilmaisua hullun koiran käytös. Jokaisessa meissä asuu hyvä ja hullu koira. Kumpi voittaa? Se, jota ruokitaan. Meissä kaikissa olevaa hullua koiraa ei saa ruokkia, Lampela kommentoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt