Kulttuurisaunaan - keskellä Helsinkiä!

Julkaistu: , Päivitetty:

Designpääkaupunkivuosi tuo Helsinkiin, Merihaan lounaiskärkeen, uuden yleisen saunan. Kulttuurisaunasta lupaillaan Suomen ekologisinta yleistä saunaa.

Saunatontilla, osoitteessa Hakaniemenranta 15, ei ole vielä yhtään mitään paitsi yksi koivu. Sauna itse asiassa nousee koivun ympärille, ja koivu saa jatkaa elämää saunan sisäpihalla.

Saunan suunnitellut arkkitehti- ja muotoilupariskunta, Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi, ovat solmineet Helsingin kaupungin kanssa  30 vuoden vuokrasopimuksen rakennuspaikasta. Rakennuslupa tuli helmikuussa.
Saunan pitäisi olla pystyssä ja käytössä elokuussa. Se on osa Designpääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Toivonen ja ja japanilaissyntyinen Tsuboi ovat paitsi saunan suunnittelijoita, rakennuttajia, omistajia, myös poikkeuksellisesti saunan tulevia pyörittäjiä.

Kulttuurisauna nousee Merihaan aivan lounaisimpaan kärkeen. "Kulttuuri" on saunan nimessä siksi, että sauna on kulttuuria, mutta myös kaupunkikulttuuria.

Kukaan ei rakentanutkaan kahvilaa

Miksi pariskunta halusi rakentaa nimenomaan saunan?

 -  Projekti alkoi niin, että halusimme rakentaa julkisen rakennuksen Helsinkiin, ja aloimme etsiä tonttia Kalasatamasta. Sitä kautta syntyi ajatus, että Helsingissähän ei ole yleistä saunaa meren äärellä. Mietimme, että jos me emme sitä tee, sitä ei ehkä tapahdu, Toivonen kertoo.
 
- Vähän unohdettu tontti löytyi kantakaupungin reunalta, mutta keskeltä. Näkymät ovat upeat, Toivonen jatkaa. Hän myös opettaa Aalto-yliopistossa kestävää rakentamista.

Maisemat ovatkin harvinaisen upeat: lauteilta on näkymä joko Uspenskin katedraalille tai merelle Laajasalon suuntaan. Toiselta puolelta saunarakennusta pääsee pulahtamaan mereen, toisella puolella voi vilvoitella mahdollisessa ilta-auringossa.

- Alunperin paikalle piti tulla kahvila, mutta sitä ei kukaan lopulta rakentanut. Tontti ja rakennuspaikka odottivat meitä 30 vuotta, Toivonen selvittää.

Hän naurahtaa, että Merihakaan ihmisillä ei ole ollut juuri syytä mennä sen jälkeen kun verivirasto muutti sieltä pois.

Saunaan mahtuu noin 30 saunojaa

Kerrallaan saunaan mahtuu runsaat 30 saunojaa. Lisäksi rakennukseen tulee kahvila ja erilaisiin tilaisuuksiin vuokrattava kabinetti. Toivonen ja Tsuboi siirtävät sinne myös toimistonsa.

Vajaan 300 neliön yksikerroksinen rakennus rakennetaan kalkitusta betonista, puusta ja lasista. Laituri rakennetaan puusta.

Saunarakennus saa katolleen kaupunkiolosuhteissa harvinaisen viherkaton, jonka kasvatuksessa on mukana Helsingin yliopisto.

- Luulen, että katosta tulee ketomainen, jossa kasvaa muutakin kuin maksaruohoa, Toivonen arvelee.

Autopaikkoja saunojille ei löydy, mutta 16 paikkaa polkupyörille.

Tavoitteena olematon hiilijalanjälki

Saunasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman ekologinen, ja saunojille lupaillaan lähes olematonta hiilijalanjälkeä. Projektissa mukana oleva Fortum on ollut kehittämässä saunan energiajärjestelmää.

Saunarakennusta pyöritetään bioenergian, aurinkosähkön ja vesivoiman yhdistelmällä.

Kiuas lämpiää pelleiteillä, aurinkopaneelit keräävän aurinkoenergiaa, ja loput tarvittavasta ulkopuolisesta sähköstä on Fortumin vesisähköä. Kiukaan hukka- ja jälkilämmöllä lämpiää myös käyttövesi ja talvella tilat.
 
Saunassa on kaksi löylyhuonetta ja yksi kertalämmitteinen kiuas.

Mitä urbaani Kulttuurisauna tulee maksamaan omistajilleen, sitä Toivonen ei kerro. Sijoittajia ei mukana kuulemma ole.
 

Nämäkin uudet asiat tulevat pian


Pikku hiljaa vauhtiin pääsevä Designpääkaupunki tarjoaa huhti-kesäkuun aikana monia kymmeniä tapahtumia. IS poimi joukosta seuraavat:

25.4. - 31.12 Fonttikävelyllä Helsingissä bongataan julkisten tilojen kirjaimia kartan avulla. Reitin kävelijä ei tiedä päätepistettä.

21.4. - loppuvuosi. Keski-Pasilan ratapiha-alueella avataan Kääntöpöytä-niminen kaupunkiviljelypuutarha käytöstä poistetulla veturinkääntöpöydällä.

Toukokuussa Kalasatamassa avataan ensimmäinen betoniskeittipuisto.

8.5.- 16.9. Näyttelykeskus WeeGeestä Espoosta löytyy konservoitu ufomainen Futuro-talo.

9.5.-3.6. Makasiini L3:ssa Jätkäsaaressa Helsingissä pyörii MoA’12 eli Aalto-yliopistosta valmistuneiden maisteritöiden näyttelyitä ja festivaali.

10.5.
Helsingissä Töölönlahdella avataan erilainen liikuntapuisto, josta löytyy uusien kuntoiluvälineden prototyyppejä heräteliikuntaan.

10.5.-10.6 Ulkoilmanäyttely Helsingissä Keskuskadulla. Näyttely esittelee 60 finalistia, jotka kilpailevat INDEX: Award 2011:stä, maailman suurimmasta, elämänlaadun parantamiseen tähtäävästä designpalkinnosta.

12.5. - 16.9.
Designvuoden keskeinen kohtauspaikka, puinen Paviljonki, avataan Helsingissä.

31.5.
Kampin hiljentymiskappeli avataan Helsingissä.

29.5. ilmestyy SSAW-muotilehti, joka esittelee nuorten suomalaisten muotisuunnittelijoiden luomuksia maailmalle. Hinta on noin 13 euroa. Puolivuosittaisen julkaisun jatko riippuu rahoituksesta.

1.6.-1.9.
Helsingin Kauppatorille avautuu suomalaisen muotoilun ja taidekäsityön torialue.

12.6. - loppuvuosi.
Pyöräilykeskus avataan Kampin Narinkkatorin laidalla Helsingissä. Myös keskustaa halkova ratakuilupyöräväylä Baana avataan samana päivänä. Jo nyt avattu Fiilari.fi -sivusto hakee uusia pyöräilijöitä ja palkitsee muutamat hyvät perustelut ikiomalla pyörällä.

16.6. - 5.8.
Ornamon satavuotisjuhlanäyttely, Tulevan Perinne, muuttaa Helsingin Taidehallin muotoiluhalliksi.

30.6. Keinutuolien kokoontumisajot Esplanadin puistossa, 13.9. kerrotaan muotoilukilpailun tulokset, ja 19.9. pidetään taidekeinutuolien hyväntekeväisyyshuutokauppa.
 
Koko ohjelma löytyy verkkosivuilta http://www.wdchelsinki2012.fi ja myös Facebookista ja twitteristä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt